Incident grav deasupra Mării Negre

Un incident implicând o dronă de tip Reaper de fabricaţie americană a avut loc în spaţiul internaţional din Marea Neagră. Comandamentul European al SUA a indicat într-un comunicat că două avioane ruseşti de tipul Su-27 au efectuat o interceptare nesigură şi neprofesionistă a unui avion fără pilot MQ-9 Reaper al Forţelor aeriene ale SUA care opera în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre, conform textului.

Unul dintre avioanele ruseşti Su-27 a lovit elicea unui MQ-9, determinând forţele americane să fie nevoite să doboare MQ-9 în apele internaţionale. De mai multe ori înainte de coliziune, Su-27 a aruncat combustibil şi a zburat în faţa MQ-9 într-un mod nesăbuit, necorespunzător din punct de vedere ecologic şi neprofesionist. Acest incident demonstrează lipsă de competenţă pe lângă lipsa de siguranţă şi de profesionalism, se menţionează în comunicatul citat.

„Drona noastră MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de un avion rusesc, ceea ce a dus la prăbuşirea şi pierderea completă a MQ-9”, a declarat generalul James B. Hecker, comandantul Forţelor Aeriene ale SUA din Europa şi din Africa. „De fapt, această acţiune nesigură şi neprofesionistă a ruşilor aproape că a provocat prăbuşirea ambelor aeronave”, a afirmat el.

Avioanele SUA şi aliate vor continua să opereze

„Avioanele SUA şi aliate vor continua să opereze în spaţiul aerian internaţional şi le cerem ruşilor să se comporte cu profesionalism şi în siguranţă”, a adăugat Hecker.

Acest incident urmează un tipar de acţiuni periculoase al piloţilor ruşi în timp ce interacţionează cu aeronave americane sau aliate deasupra spaţiului aerian internaţional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acţiuni agresive ale echipajelor aeriene ruse sunt periculoase şi ar putea duce la erori de calcul şi la o escaladare neintenţionată, se menţionează în text.

Forţele aeriene ale SUA în Europa şi în Africa survolează teritoriului suveran şi spaţiul aerian internaţional, în coordonare cu legile naţionale şi legislaţia internaţională în vigoare. Pentru a consolida apărarea şi securitatea colectivă europeană, aceste misiuni sprijină obiectivele naţionale ale aliaţilor, partenerilor şi ale SUA.

Incidentul a avut loc deasupra Mării Negre, o zonă supravegheată puternic de NATO de la începutul războiului în Ucraina.

‘Un incident s-a produs, dar nu avem nicio confirmare că drona ar fi fost doborâtă, o anchetă este în curs de desfăşurare’, a subliniat una din aceste surse.

‘Ceva s-a întâmplat’, a confirmat cea de-a doua sursă, fără să poată oferi mai multe precizări despre natura acestui eveniment.

‘Este posibil că, prin canale diplomatice, se va atenua acest eveniment’ având în vedere situaţia extrem de inflamată cu Rusia, a comentat această sursă militară.

Preşedintele Biden a fost informat despre eveniment

Preşedintele american Joe Biden a fost informat despre incidentul petrecut deasupra Mării Negre, în care un avion de vânătoare Su-27 al forţelor ruse a lovit elicea unei drone militare americane de supraveghere Reaper, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, transmit Reuters şi AFP.

Deşi astfel de interceptări au mai avut loc, aceasta este notabilă pentru că a fost ‘nesigură şi neprofesionistă’ şi a cauzat doborârea aparatului american, a afirmat Kirby. ‘Aşadar, a fost unică din acest punct de vedere’, a adăugat el.

‘Departamentul de Stat va discuta în mod direct cu omologii lor ruşi şi vor exprima îngrijorările noastre în legătură cu această interceptare nesigură şi neprofesionistă’, a mai declarat Kirby.

‘Dacă mesajul pe care (ruşii) vor să îl transmită este să ne descurajeze să zburăm şi să operăm în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, atunci acest mesaj va fi un eşec, pentru că nu se va întâmpla asta’, a afirmat el.

‘Marea Neagră nu aparţine vreunei ţări, iar noi vom continua să facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura securitatea naţională în această parte de lume’, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Moscova consideră drept o provocare incidentul

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat pentru agenţia RIA Novosti că Moscova consideră drept o provocare incidentul în care au fost implicate un avion de luptă rusesc Su-27 şi o dronă militară americană deasupra Mării Negre.

„Considerăm acest incident drept o provocare”, a spus Antonov după ce a fost convocat la Departamentul de Stat al SUA.

Drona de supraveghere militară americană MQ-9 s-a prăbuşit marţi în Marea Neagră după ce un avion rusesc Su-27 i-a lovit elicea, a spus Pentagonul, fiind primul incident de acest fel de la invadarea Ucrainei de către Rusia în urmă cu un an.

Rusia a negat că a avut loc vreun contact şi spune că drona s-a prăbuşit după o manevră brusc, într-un unghi ascuţit.

Ambasadorul rus a declarat că întâlnirea sa de la Departamentul de Stat a fost „constructivă” şi că nu a fost ridicată problema unor posibile „consecinţe” pentru Moscova ca urmare a incidentului, conform sursei citate.

„În ceea ce ne priveşte, nu dorim nicio confruntare între SUA şi Rusia. Suntem în favoarea construirii unor relaţii pragmatice, în beneficiul popoarelor rus şi american”, a declarat ambasadorul Anatoli Antonov.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut