Închisoare cu executare pentru fostul șef al AJOFM Cluj

Fostul director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, Daniel Don, a fost condamnat, vineri, la 5 ani de închisoare cu executare într-un dosar de luare și dare de mită, complicitate și fals în declarații. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Totodată lui Daniel Don i s-au confiscat 105.000 de lei şi 75.000 de euro și i s-a pus sechestru pe mai multe apartamente din Cluj-Napoca.

Pentru Daniel Don s-a instituit și poprire asupra sumei de 508.230 de lei ce reprezintă creanţa inculpatului faţă de SC Zeus Services Group SRL, societate aflată în lichidare, procedură desfăşurată de către lichidatorul judiciar Borşa Daniela Cristina prin Cabinetul Individual de Insolvenţă Borşa Daniela. În același dosar, deschis din anul 2016, au mai fost condamnați: Moteoc Marcu-Marian – doi ani de închisoare cu suspendare, Apătean Vasile– doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, Enyedi Andrei – doi ani și două luni de închisoare cu suspendare, Uifălean Cristina – doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare.

Procurorii DNA susţin că în perioada 2010 – noiembrie 2015, Daniel Don a cooptat angajaţi şi foşti angajaţi ai AJOFM pentru a implementa proiectele finanţate din fonduri europene, în care Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj a avut calitatea de beneficiar sau partener. ‘’Remuneraţiile experţilor care compuneau echipa de management şi respectiv echipa de implementare constituiau cheltuieli ale proiectelor, cuprinse ca atare în bugete drept cheltuieli cu resursa umană şi erau suportate din fondurile provenind din bugetul Uniunii Europene”, arată DNA. Investigaţiile făcute de procurori au scos la iveală faptul că directorul Daniel Don le-a pretins o parte din veniturile încasate în cadrul acestor proiecte de subordonaţii săi.

”În acest context, în perioada respectivă, inculpatul Daniel Don, în calitate de funcţionar public cu funcţie de conducere, director executiv al AJOFM Cluj, reprezentant legal al instituţiei şi manager al proiectelor finanţate din fonduri provenind din bugetul Uniunii Europene, în care instituţia a avut calitatea de beneficiar sau partener, a pretins şi a primit, în mod repetat, de la inculpaţii Cristina Diana Uifălean, Enyedi Andrei, Vasile Dumitru Apătean şi alte persoane, sume de bani totalizînd 3.486.829 lei, bani care provin din bugetele unor proiecte finanţate din fonduri europene, prin programele POSDRU şi FEAG.

Începînd din anul 2012, inculpatul Don Daniel a fost sprijinit în obţinerea foloaselor băneşti de către inculpatul Marcu Marian Moteoc, şoferul său, care a colectat lunar banii pretinşi. Sumele de bani respective au fost remise, de regulă, în sediul instituţiei, de cele mai multe ori în plicuri”, arată DNA.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut