Începe Festivalul „Namaste India”, la Cluj-Napoca

Festivalul „Namaste India” începe sâmbătă, 12 martie, la Cluj-Napoca, cu lansarea volumului „Fiice ale Indiei. Eseuri despre femei remarcabile și rolul lor în societatea indiană”, îngrijit de Mihaela Gligor  și publicat la Editura Casa Cărții de Știință.

Volumul prezintă portrete ale unor femei remarcabile care au luptat pentru drepturile lor, „femei extraordinare care și-au câștigat locul în istorie”, „fiice ale Indiei care au impresionat generații și continuă să o facă, în India și peste tot în lume”.

„Statutul și rolul femeilor în India au suferit multe schimbări majore în ultimele câteva milenii. Poate cea mai cunoscută reprezentare a feminității în India antică este celebra Dansatoare ce aparține civilizației Văii Indusului, o sculptură fascinantă ce datează din anul 2500 î.e.n., una din cele mai mari realizări ale artiștilor din Mohenjo-daro. Statutul femeii în India poate fi definit în mod corespunzător prin arta vizuală a unei anumite perioade de timp. În acest context, literatura, arta, arhitectura și manuscrisele religioase pot fi incluse deoarece reprezentarea vizuală este reflectarea societății. În toate epocile, femeile au fost recunoscute și respectate ca soții și mame. Maa (Mamă) e între cele mai iubite cuvinte din toate limbile Indiei. Mama are cel mai important rol în societate, acela de a da naștere și a educa noile generații. În India modernă, femeile nu sunt doar soții, mame, fiice, ci sunt femei educate, cercetătoare, educatoare, artiste, cântărețe, scriitoare sau femei ce au îmbrățișat cariere dedicate, până nu demult, bărbaților, precum pilot, șofer, inginer, medic, profesor, reporter, regizor, prim-ministru, guvernator sau președinte” – precizează Centrul Cultural Rabindranath Tagore.

Evenimentul de lansare va avea loc de la ora 15:00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Conform programului anunțat de organizatori, vor vorbi: Andreea Voina, lector dr. la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Alexandra Blendea, redactor la Editura Casa Cărții de Știință și Mihaela Gligor, director al Centrului Clujean pentru Studii Indiene – Universitatea Babeș-Bolyai.

Lansarea va fi urmată, de la ora 16:00, de vernisajul expoziției „Introducere în arta textilă indiană”, prezentată de Rajkumari, brandul creat de Anamaria Lazăr din dorința de a integra arta indiană în vestimentația urbană contemporană a femeii europene. Vor fi expuse elemente originale de costum indian antic, alături de reinterpretarea lor în viziune Rajkumari. Expoziția va rămâne deschisă până pe data de 20 martie.

Ziua de duminică, 13 martie, va include, de la ora 11:00, o prelegere despre „Artele spectacolului și teatrul indian din perspectiva europeană”, susținută de Ioana Florentina Manciu, doctorand al Universității Naţionale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, avându-l ca invitat special din New Delhi, cu participare online, pe profesorul Bharat Gupt, specialist în studiul comparativ al teatrului clasic din India și Grecia. Avisek Majumdar, profesor în tradiția Satyananda Yoga, va susține, de la ora 16:00, o prezentare cu tema „Revigorarea și detoxifierea din perspectiva Yoga și Ayurveda”.

Ediția din acest an a Festivalului „Namaste India”, având ca temă centrală reprezentarea femeii în arta, cultura și societatea indiană, se desfășoară la Cluj-Napoca în perioada 12 – 20 martie.

Festivalul, organizat de Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, cu sprijinul Ambasadei Indiei la București și al Ministerului Culturii din India, este cel mai amplu eveniment din România dedicat culturii indiene. Proiectul, inițiat în 2010, are ca scop „crearea unui spațiu simbolic de prietenie și comunicare între România și India, reducerea distanței culturale dintre cele două societăți și descoperirea de valori comune, transformând spațiul cultural indian într-unul mai deschis și mai familiar românilor”. Ediția din acest an, a XII-a, se încadrează în seria de manifestări desfășurate peste tot în lume cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la Independența Indiei.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut