Începe bătălia pentru conducerea instanțelor și parchetelor clujene

Începe bătălia pentru conducerea instanțelor și parchetelor clujene

 

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a scos la concurs mai multe posturi de conducere în cadrul instanţelor şi parchetelor din raza de competenţă a Curţii de Apel Cluj.

Printre funcţiile cheie scoase la concurs se numără cea de preşedinte la nivelul Curții de Apel Cluj, precum şi cele de preşedinte la Judecătoria Turda, Judecătoria Gherla și la Judecătoria Huedin.

Totodată a fost scoasă la concurs funcția de președinte la nivelul Tribunalului Militar Cluj.

La nivelul parchetelor au fost scoase la concurs funcţia de procuror general la nivelul Parchetului Curții de Apel Cluj și cele de prim procuror adjunct al Parchetului Judecătoriei Cluj-Napoca, Parchetului Judecătoriei Dej, Parchetului Judecătoriei Gherla, Parchetului Judecătoriei Turda și Parchetului Judecătoriei Huedin.

Perioada de depunere a dosarelor pentru pentru concurs la funcțiile de conducere ale instanțelor este 1-22 septembrie.

Potrivit CSM, judecătorii şi procurorii care intră în concurs pentru ocuparea unei funcţii de conducere vor trebui să susţină un test psihologic eliminatoriu, să prezinte un plan de conducere a unităţii şi un examen de management. Testarea psihologic este programată în perioada 16-19 octombrie iar în perioada 3-9 noiembrie va fi prezentat proiectul de conducere. Examenul de management va fi organizat în 26 noiembrie.

Dintre funcţiile scoase la concurs, cea mai importantă este cea de președinte Curții de Apel Cluj, deținută în prezent de Dana Gîrbovan.

Ea ocupă această funcție din ianuarie 2021. Dana Gârbovan are o experiență de aproape 20 de ani în magistratură. Dana Gîrbovan este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a Institutului Național al Magistraturii. Și-a început cariera ca judecător stagiar la Judecătoria Zalău, în anul 2001, iar din anul 2008 este judecător la Curtea de Apel Cluj, secția Civilă.

În anul 2007, Dana Gîrbovan a fondat „Uniunea Națională a Judecătorilor din România” cu scopul de a genera dezbateri privind sistemul judiciar și de e identifica soluții la problemele din sistem.

Dana Gîrbovan poate candida pentru încă un mandat de președinte al Curții de Apel Cluj iar din datele obținute se pare că va intra din nou în cursă.

Principala s-a prioritate vizează derularea proiectului de reamenajare, recompartimentare și modernizare a Palatului de Justiției pentru a asigura spații optime în care s-și desfășoare activitatea instanțele și magistrații.

Până acum s-a realizat expertiza tehnică pentru construcții și evaluarea instalațiilor în vederea reamenajării funcționale/modernizare și creșterea eficienței energetice și studii/expertize de specialitate, precum şi a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI), inclusiv documentații pentru obținerea avizelor solicitate prin Certificatele de Urbanism, ambele pentru Palatul de Justiție Cluj.

În urma implementării acestor planuri de modernizare, indicatorii urbanistici existenți vor fi modificați, inclusiv suprafața construită, POT și CUT.

Guvernul a adoptat, în iunie a.c., o hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici în vederea realizării de reparații capitale și modernizare a Palatului de Justiție Cluj-Napoca. Potrivit documentului adoptat, investiția se ridică la 523.330.000 lei, finanțarea obiectivului de investiții urmând să se realizeze din fonduri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Justiției, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, precum și din alte surse legal constituite.

La parchete perioada de înscriere în concurs a fost 1-22 august. Între 30.09-12.10 va avea loc testarea psihologică, între 3-15 octombrie procurorii care intră în concurs vor susține proiectul de conducere iar în 5 noiembrie va avea loc examenul de management.

Deosebit de importantă este şi funcţia de procuror general la Parchetul Curții de Apel Cluj, deținută în prezent de Ana Maria Edu.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut