Incendiu subacvatic

Un episod de albire a coralilor a fost descoperit de un grup de cercetători australieni în regiunea a şase insule din extremitatea nordică a Marii Bariere de Corali, după ce o agenţie guvernamentală a anunţat săptămâna trecută că un fenomen major de albire este în curs de desfăşurare în cel mai mare recif de corali din lume, transmite vineri Reuters.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea James Cook au anunţat vineri că au identificat doar câteva zone relativ sănătoase, majoritatea în ape mai adânci, după ce au cercetat siturile din Parcul Naţional Turtle Group, situat la o distanţă de circa zece kilometri în largul statului Queensland.

„A fost destul de devastator să vedem atâta albire, în special în zonele de mică adâncime… (dar) toţi (coralii) erau încă în stadiul de albire în care se mai pot reface dacă temperatura apei scade”, a declarat pentru Reuters Maya Srinivasan, cercetător principal.

Albirea este declanşată de încălzirea apelor oceanice, care determină coralii să expulzeze algele colorate care trăiesc în ţesuturile lor şi să devină albi. Un coral afectat de albire îşi poate reveni dacă apele se răcesc, însă dacă temperaturile oceanului rămân ridicate pentru perioade mai lungi de timp, el va muri.

Întinzându-se pe aproximativ 2.300 de kilometri de-a lungul coastei nord-estice a Australiei, Marea Barieră de Corali a cunoscut cinci episoade de albire în masă în opt ani, asociate de experţi cu schimbările climatice.

Cele şase insule care fac parte din Parcul Naţional Turtle Group au fost adăugate de curând la programul de monitorizare a barierei de corali desfăşurat de universitate, iar datele colectate din această regiune vor contribui la analizarea modului în care coralii sunt afectaţi de albire, cicloni şi inundaţii, a declarat Srinivasan.

„În contextul schimbărilor climatice, în care se preconizează că astfel de evenimente perturbatoare vor deveni mai frecvente şi vor avea o intensitate mai mare, devine mai importantă ca niciodată continuarea acestor programe de monitorizare pe termen lung”, a precizat aceasta.

Climate Council din Australia a declarat că schimbările bruşte expun reciful la pericole şi mai mari şi implică riscul de atingere a unor puncte fără întoarcere în sistemul climatic.

„Ceea ce se întâmplă în acest moment în recif ar putea fi descris drept un incendiu subacvatic”, a declarat Simon Bradshaw, director de cercetare la Climate Council.

Temperaturile din ocean măsurate de-a lungul Marii Bariere de Corali au atins niveluri record pe parcursul ultimelor săptămâni, potrivit datelor oficiale.

Viitorul Marii Bariere de Corali a reprezentat o sursă de tensiuni între Guvernul australian şi UNESCO, care, în 2021, a ameninţat că va înscrie celebrul ansamblu de corali pe lista patrimoniului mondial „în pericol”, conform AFP.

O astfel de înscriere ar fi fost o „palmă morală” la adresa Australiei, dând o lovitură serioasă atracţiei turistice a acestui recif de corali, care generează venituri de 4,8 miliarde de dolari.

Negocierile diplomatice purtate în culise şi lobby-ul înverşunat al Australiei au împiedicat până în prezent includerea recifului pe această listă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut