Incendiu de vegetație pe Valea Chintăului

În cursul zilei de luni, 14 martie, pompierii au intervenit să stingă peste 25 de incendii de vegetație uscată, iar cumulat au fost afectate peste 200 ha.

În zona Valea Chintăului pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca și Punctul de Lucru Florești au reușit să salveze la timp 3 case de locuit și mai multe cabane/ anexe gospodărești care au fost puse în pericol de flăcările care cuprinseseră peste 20 ha de vegetație uscată și stufăriș. Flăcările au distrus însă mai mulți stupi de albine și lemne depozitate într-una dintre gospodării.

Stingerea flăcărilor a durat mai bine de patru ore, iar la fața locului au intervenit patru autospeciale ale ISU Cluj. Pompierii au fost sprijiniți la această intervenție de două mașini ale asociației CERT.

***

În ultimele trei zile ale săptămânii trecute, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj a gestionat, prin toate subunitățile, peste 50 de incendii de vegetație uscată care s-au manifestat atât în municipiul Cluj-Napoca, cât și în localitățile Vâlcele, Apahida, Gheorgheni, Jucu, Bonțida, Sic, Iara, Cătina, Oșorhel, Gârbău, Mera, Gilău sau Poieni.

„Asistăm la o creștere a numărului de intervenții de acest fel, iar numeroase incendii au mistuit suprafețe considerabile. Spre exemplu, Detașamentul 1 de Pompieri Cluj-Napoca a fost solicitat vineri seara să lichideze un incendiu de vegetație în localitatea Gădălin, comuna Jucu. Flăcările s-au întins pe o suprafață de 150 de hectare, așa că pompierii s-au luptat ore bune cu focul. În sprijin a fost solicitat și un echipaj Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență.  Deși incendiile de vegetație par situații ușor de gestionat, intervenția pompierilor este necesară în aceste cazuri pentru a evita extinderea flăcărilor la zonele împădurite, imobilele sau bunurile materiale aflate în apropierea terenurilor aprinse și apoi lăsate nesupravegheate. Drept dovadă, majoritatea incendiilor de vegetație au drept cauză probabilă utilizarea focului deschis de către persoane neidentificate. Cu alte cuvinte, incendiile de vegetație sunt un pericol ce trebuie conștientizat!” – atenționează ISU Cluj.

Cetățenilor li se reamintește că arderea miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale se efectuează numai după obținerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență constituit la nivelul autorităților publice locale sau persoana desemnată în acest sens și cu respectarea unor reguli.

„Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt, de uscăciune avansată este interzisă • Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie (gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare • Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurând supravegherea permanentă a arderii și stingerea jarului după terminarea activității” – atenționează ISU Cluj.

Aceeași sursă reamintește că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiții meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m; desfășurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut