Incendii și accidente rutiere, de Crăciun

Peste 5.000 de pompieri s-au aflat, zilnic, la datorie, în perioada Crăciunului, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în prima, a doua și a treia zi de Crăciun s-au înregistrat 3.571 situații de urgență. Pompierii au intervenit pentru stingerea a 139 incendii, iar echipajele SMURD au acționat în 2.943 cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat și 16 cazuri pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere. De asemeni, salvatorii au intervenit în 91 de situații pentru deblocarea persoanelor sau animalelor surprinse în medii ostile, precum și în alte 382 misiuni de protejare a comunităților.

„Folosirea petardelor și artificiilor a condus la un eveniment soldat cu pagube materiale semnificative, duminică, 27 decembrie, în județul Cluj, atunci când mai multe echipaje de salvatori au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un depozit de furaje din localitatea Muncel, comuna Câțcău. Din nefericire, flăcările au distrus clădirea în totalitate, pe o suprafață de aproximativ 140 mp, iar accesul pe drumurile agricole către acesta nu s-a putut realiza cu autospecialele, fiind limitată apropierea de locul evenimentului. Intervenția a presupus efort susținut și atenție sporită din partea colegilor noștri care au acționat pe tot parcursul nopții pentru limitarea propagării flăcărilor și în vecinătate” – precizează IGSU.

Conform aceleiași surse, în această perioadă au fost și persoane care și-au pierdut viața ca urmare a incidentelor în care au fost implicate. În urma cazurilor înregistrate, două persoane au decedat în incendii, iar alte 9 în accidente rutiere. Totodată, în cele trei zile, 3.044 persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, iar alte 33 persoane au fost salvate din incendii sau alte situații deosebite.

IGSU reamintește cetățenilor ca în această perioadă să manifeste prudență maximă la utilizarea sobelor sau mijloacelor de încălzit, să nu suprasolicite instalația electrică prin conectarea simultană a aparatelor casnice și să nu lase copiii nesupravegheați în locuințe. De asemeni, recomandă părinților supravegherea permanentă a copiilor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceștia să utilizeze petarde, artificii sau alte obiecte periculoase.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store și a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență –  https://fiipregatit.ro/.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut