Încă o comună din zona de munte a Clujului are stemă proprie

Guvernul a aprobat în ședința de joi stema comunei Măguri Răcătău din județul Cluj. Stemele județelor, municipiilor, orașelor și comunelor se aprobă de Guvern, la propunerea consiliilor județene sau, după caz, a consiliilor locale, cu avizul Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie. Considerată drept adevărata imagine a unei comunități urbane, indiferent cât de mică sau cât de mare este aceasta, stema este blazonul și cartea de vizită a oamenilor ce conviețuiesc pe meleagurile respective.

Proiectul de stemă însoţit de un memoriu justificativ, însușit de prefectul județului Cluj și de președintele Consiliului Județean Cluj, a fost avizat de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române.

Stema comunei Măguri-Răcătău se compune dintr-un scut francez medieval, triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat albastru și despicat în partea superioară. În partea dreaptă superioară, pe fond roșu, se află un munte de argint. În partea stângă superioară, pe fond de aur, se află un cerb natural văzut din profil spre dreapta. În vârful scutului, pe fond de argint, broșează o terasă verde, pe care se află un brad verde. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint, cu un turn crenelat. Semnificaţiile elementelor însumate: Muntele face referire la denumirea satului Muntele Rece, sat aparținător comunei. Cerbul face trimitere la rezervația zoologică Împărăția lui Zamolxe.

Brâul undat semnifică hidrografia localității, râul Someșul Rece. Bradul reprezintă bogăția silvică a zonei. Coroana murală, cu un turn crenelat, semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut