În sfârșit, Gherla va avea toaletă publică

Toate orașele din țară au toalete publice, numai Gherla nu. Planurile pentru o astfel de locație în orașul de pe Someș există de foarte mulți ani și, deși s-au făcut demersuri   concrete, proiectul a rămas totdeauna doar pe… hârtie.

O toaletă publică la subsol a existat la Gherla în spatele Catedralei Armenești din centrul orașului, până la mijlocul anilor ’90. Din lipsă de întreținere, pe motiv de igrasie permanentă, s-a luat decizia închiderii definitive, prin acoperire cu pământ, ca după aceea să înflorească pe ea… trandafirii. În 2015, municipalitatea a alocat 150.000 lei + TVA din bugetul local pentru o toaletă modernă, care urma să fie amplasată lângă cinematograf, pe str. Gh. Barițiu, dar licitația nu s-a finalizat nici atunci. După înființarea GAL Plaiuri Someșene, proiectul a fost reluat, cu speranța că va fi realizat din bani europeni.

Operațiunea a eșuat, după ce proiectul a fost respins pentru motivul că nu se încadra în cerințe, respectiv să fie implementat într-o zonă care deservește persoane defavorizate. Administrația locală a hotărât acum să ia în propriile mâini problema. Un chioșc aflat la intrarea în parcul mare, chiar la șoseaua principală, care până acum a fost dat în chirie pentru diverse activități, va primi destinația de toaletă publică. Lucrările de amenajare au început la mijlocul lunii februarie.  Noua locație beneficiază de instalație de apă, canalizare, energie electrică și gaz. Va fi deschisă non-stop, iar o persoană va fi de serviciu permanent. În sezonul rece, locația va fi încălzită, așa cum se întâmplă în marile orașe. Corpul de clădire va fi mărginit de arbuști tuia. Lucrările sunt realizate de SC ADP SA (fosta RADP) Gherla și ar putea fi finalizate la mijlocul lunii martie.

În sfârșit, după 30 de ani de amânare, municipiul Gherla va avea o toaletă publică chiar în centrul orașului. A fost mare nevoie de această investiție, ținând cont că urbea transilvană an de an este vizitată de sute de turiști străini, dar și din țară.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut