În ritmul Naturii

În sala de la etaj a Centrului de Cultură Urbană Turnul Croitorilor descoperim, în această perioadă, o expoziție de artă fotografică – rod incontestabil al unui ochi sensibil, atent la frumusețea lucrurilor simple care ne înconjoară și pe lângă care trecem, adesea, nepăsători. Artistul turdean Nicușor Țigănilă, de profesie medic – și, iată, încă un reprezentant al acestei bresle care iubește și practică arta -, ne invită la un răgaz de contemplare, la un moment de refugiu și liniște în mijlocul Mamei – Natură, al miracolelor pe care aceasta le ascunde.

Predilecția este de a focaliza asupra detaliilor, detalii care adăpostesc în interiorul lor o lume cu totul mirifică, dacă ne acordăm puținul timp pentru a o observa. Un microunivers, în care timpul se măsoară și el altfel, altfel decât în ritmul alert al existenței omului contemporan.

Nicușor Țigănilă ne invită să ne bucurăm de o matematică și o sincronizare perfectă a Ființei Supreme care a dat totul la timpul potrivit, spre uimirea pământenilor, într-o proporție ideală.

O incursiune prin anotimpuri și stări, prin toposuri și culoare, artistul se oprește asupra comuniunii extraordinare dintre materia vegetală și fenomenul meteo, dintre curgere și repaus, dintre cald și rece. O reală încântare să evadăm, preț de câteva clipe, în preajma apei alergând în cascadă, a mării ondulându-și valurile, în mijlocul pădurii – labirint sau într-un ochi de floare ce lasă impresia că privește înspre tine, desfăcându-și pleoapele, petalele…

O fotografie (radiografie) a stării și, în parte, a mișcării într-un ritm ciclic bine stabilit. O poveste despre naștere și renaștere care merită ascultată!

Expoziția este deschisă spre vizitare până în data de 13 februarie, în intervalul orar 12 – 16.

Nicușor Țigănilă este membru al Asociației Artiștilor Plastici din județul Cluj, prezentându-și lucrările în cadrul a diferite expoziții de grup și personale la Turda, Cluj-Napoca și Târgu Mureș.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut