În plină pandemie, TeraPlast are afaceri peste nivelul din anul trecut

Parcul industrial TerraPlast

Grupul TeraPlast, producător român de materiale de construcții, controlat de clujeanul Dorel Goia, estimează pentru primul semestru al anului o cifră de afaceri de peste 470 milioane de lei, în creștere cu 15% comparativ cu primul semestru al anului anterior.

Pentru aceeași perioadă, Grupul estimează o profitabilitate îmbunătățită, cu o EBITDA (rezultatul din exploatare, plus amortizarea și ajustările pentru deprecierea activelor imobilizate și provizioane, fără veniturile din subvenții) de peste 40 milioane de lei cu 32% mai mare decât în semestrul 1 al anului trecut. La această evoluţie, Divizia Mase Plastice a contribuit cu vânzări de 180 milioane lei iar Divizia Steel cu 236 milioane lei.

Pentru primul trimestru din 2020, Grupul TeraPlast a anunțat afaceri de 208,9 milioane de lei, în creștere cu 20% față de T1 din 2019, și o EBITDA de 17,4 milioane de lei, cu 32% mai mult decât a înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Principalele motoare de creștere în primul trimestru au fost fabrica din Serbia și linia de business Instalații, datorită evoluției pozitive a lucrărilor de infrastructură. Acestea și-au păstrat tendința pozitivă și în trimestrul 2 din 2020 și se reflectă în estimările pentru primul semestru.

Ne așteptăm ca afacerile Grupului în primele șase luni din 2020 să fie cel puțin la același nivel ca în primele șase luni din 2019, însă cererea a fost mai mare decât ne-am așteptat și vom crește cu 15% peste anul trecut cu o profitabilitate îmbunătățită. Management-ul Grupului a luat măsurile necesare pentru a asigura o lichiditate adecvată și a redus costurile operaționale unde a fost necesar. Este important să ne concentrăm pe repornirea economiei și pe oportunitățile pe care următoarea perioadă ni le va prezenta”, a declarat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast.

La nivelul Grupului TeraPlast au fost implementate în ultimele două luni măsuri de protecție a business-urilor și a angajaților pentru a asigura sustenabilitatea acestora. Au fost luate măsuri stricte de igienă și protecție, precum și de aliniere a costurilor fixe la noile volume de business. Parte din aceste măsuri este și reducerea temporară a salariilor management-ului Grupului cu 25% – 50%.

Cu o tradiție de peste 120 de ani, Grupul TeraPlast este în prezent cel mai mare producător român de materiale de construcții. Grupul este compus din companiile TeraPlast, TeraSteel România și Serbia, Wetterbest, TeraGlass, TeraPlast Recycling şi TeraPlast Ungaria. Din iulie 2008, cea mai mare companie din Grup – TeraPlast SA – este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. În cadrul evaluării Vektor în baza a 15 criterii de comunicare în relația cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obținut nota maximă, 10.

Articole din aceeasi categorie