În pas cu moda | Podoabele se schimbă, gustul rămâne

*1 mai-1 iunie 2022*

Podoabele timpului…moda este mereu în schimbare, așa cum s-a întâmplat și cu ținutele vestimentare ale transilvănenilor de-a lungul vremii. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei ne surprinde cu o nouă expoziție tematică, timp de o lună, în perioada 1 mai-1 iunie 2022. „Podoabele timpului II, o istorie a modei în Transilvania” ne așteaptă începând de maine in incinta Iulius Mall din Cluj-Napoca, pe culoarul de la etaj.

Printre exponate putem admira rochii de mătase cu broderii fine, realizate cu fir de aur și de argint, restaurate cu ajutorul specialiștilor muzeului, unele piese încadrându-se în categoria rară a textilelor provenite din săpături arheologice. De asemenea, regăsim și obiecte de modă masculină: dolmanul guvernatorului Gheorghe Bánffy (înc. sec. al XVIII-lea) sau redingota academicianului Constantin Daicoviciu (sec. XX). Se poate distinge cum anume gustul
transilvănenilor s-a schimbat de-a lungul timpului în raport cu influențele europene, dar și orientale.

Descoperim în cadrul expoziției și o serie de accesorii vestimentare: bonete, o plasă de păr, ciorapi, precum și evantaie, ochelari sau baston, acele importante elemente de detaliu care dau personalitate unei ținute.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut