In memoriam Nuşa Demian, o mare doamnă a jurnalismului sportiv

Adevărata valoare a unui om, scrie Stefan Zweig, iese la iveală abia atunci când acesta se poate manifesta sincer şi liber”. Şi doamna Nuşa Demian (1941-2020) s-a exprimat în cei peste 45 de ani dedicaţi presei sportive, sincer şi liber. Nu sunt singurul care, în anii ’70, aşteptam şi citeam cu un constant interes, avancronicile, cronicile sau eseurile de cultură sportivă ale doamnei Nuşa Demian. Din fiecare titlu în parte aveam multe, foarte multe de învăţat. De învăţat despre fair-play, corectitudine, prietenie, despre necesitatea de a citi, de a ajunge la esenţe, de a te exprima liber, fără a face concesii. De a spune ce vezi, ce simţi, adevărul fiind prima opţiune. Şi gândurile exprimate de prieteni şi colegi creionează, fidel, portretul Marii Doamne a jurnalismului sportiv din România, apreciată pentru discreţie şi rafinament, pentru concizie şi echidistanţă în scris” (Ovidiu Blag); “ziaristul care a înnobilat această meserie decenii de-a rândul” (Adina Oşan), cu rânduri de apreciere semnate de Teodor Mateescu: “Ne-a părăsit o distinsă Doamnă a jurnalismului sportiv, Nuşa Demian, dăruită unei îndelungate şi admirabile cariere a scrisului despre spectaculoasa lume a arenelor. Destinul ei transilvan, aureolat de meleagurile natale ale Muscelului de Câmpulung şi trăit apoi alături de Campionul all Time al baschetului clujean Horia Demian, s-a împlinit şi printr-o participare la numeroase activităţi didactice şi civico-sociale. Împreună cu inegalabilul Horia au fost cuplu de graţie şi eleganţă preţuit de întreaga comunitate a urbei clujene şi nu numai”. Subscriem celor scrise de distinşi colegi şi prieteni ai jurnalismului sportiv.

Se impun câteva date. Nuşa Demian a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. În 1966, este angajată redactor al cunoscutului cotidian “Sportul popular”, devenind astfel redactor pentru Transilvania al presei sportive centrale. Începe în anul 1970, colaborarea cu Făclia, cotidian clujean, colaborare pe cât de lungă, pe atât de frumoasă, colaborare întinsă pe aproape 50 de ani. Nuşa Demian scrie baschet, fotbal, volei, handbal, tenis de masă, înot, polo, scrisul fiind unul apreciat, chiar dacă incomoda forurile locale sau centrale, antrenori sau preşedinţi de cluburi. Colaborările s-au extins, scriind pentru publicaţii precum Stadion, Tenis, Transilvania Sport, Clujul liber. Şi tot la colaborări trebuie trecute articolele din Curierul sportiv “U” (anii ’80), dar şi Almanah “U” 75, plusul venind din calitatea de coautor la dicţionarul “Clujeni ai secolului 20” (2000). În fine, trebuie menţionate alte două titluri, “In memoriam Horia Demian” (2010), respectiv “Teatru”, aceasta din urmă în 2012. Nu în ultimul rând, profesia i-a asigurat un loc de cinste în galeria profesorilor UMF-ului clujean, unde a susţinut cursul “Cultură şi civilizaţie românească” studenţilor străini.

Cuvintele sunt prea puţine şi prea sărăcăcioase pentru a exprima valoarea unui OM care s-a manifestat sincer şi liber în şi cu fiecare articol. Îi vom simţi lipsa cu siguranţă. Redacţia cotidianului Făclia exprimă transmite sincere condoleanţe familiei.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie

One Response to In memoriam Nuşa Demian, o mare doamnă a jurnalismului sportiv

  1. Dumnezeu sa o odihneasca in pace. Condoleante familiei.