În luna iubirii…„Iubire și atât”!

Seara de joi, 23 februarie, a fost să fie cea care a încheiat, în aplauzele binemeritate ale celor prezenți, prima ediție a Cluj Chamber Music Festival, o inițiativă a Operei Naționale clujene, delectându-ne cu bijuterii ale muzicii de cameră din diferite colțuri ale lumii.

A fost să fie seara ce i-a avut protagoniști pe Marius Vlad Budoiu/tenor, Larisa Pentea/pian, Florin Sâmpelean/narator, scenografia fiind semnată Magdy Hawash, deja cunoscut publicului clujean pentru diverse producții scenice inovative. O seară ce a stat, evident, sub auspiciile repertoriului dedicat iubirii, așa cum o spune și numele, „Iubire și atât”, și în care am călătorit, preț de o oră și jumătate, prin labirintul romantismului muzical german, ghidați de nume ca Robert Stolz, Emmerich Kalman, Franz Lehar, Richard Tauber, Hand May, Ralph Benatzky sau Rotter-Erwin.

Muzica de cameră se distinge față de celelalte genuri și trebuie apreciată ca atare. „Trebuie să fie ceva minunat”, o spune chiar Ralph Benatzky, așa a fost atmosfera, în sala Băncii Naționale a României, în prezența soliștilor care au îmbrăcat lucrările în culorile individuale ale propriei prestații, din care nu au lipsit forța, patosul, tensiunea muzicală, dar și carisma, emoția, lirismul, finalurile bine susținute, într-un eveniment ce își propune să celebreze iubirea, feminitatea, eleganța. Dacă vorbim de eleganță, au dovedit-o și ținuta, și interpretarea, dialogul vocal-instrumental și locația aleasă pentru un astfel de eveniment.

Repertoriul pe care l-am audiat (completat de imagini și conținut video) conține semnificații multiple și importante, de reținut că el caracterizează o societate ieșită din ororile Primului Război Mondial și care găsește, iată, prin muzică dar nu numai, o formă de regăsire, de exprimare liberă a emoțiilor, a sentimentelor, un răgaz de a se preocupa de micile bucurii ale vieții: „O pătrime primăvară și o pătrime vin/ O pătrime dragoste – trebuie să fii îndrăgostit!/ Două inimi în trei pătrimi,/ Cine are nevoie de mai mult pentru a fi fericit?”, am citat din lucrarea „Două inimi în trei pătrimi” de Robert Stolz (1930).

Un frumos periplu muzical în luna iubirii, în prezența soliștilor ONR Cluj-Napoca și a celor invitați, în zilele de 20 februarie (luni) am fost acompaniați de tenorul Daniel Magdal, recent prezent la Cluj în cadrul Balului Operei, și pianistul Alexandru Burca; 21 februarie (marți) a însemnat Broadway Classics, alături de Lorena V. Puican/soprană, Cristian Mogoșan/tenor, Ovidiu Lup/pian, Vlad Baciu/vioară, Raul Lenart/contrabas, Efraim Biro/percuție; seara de 22 februarie (miercuri) a fost dedicată lui Mozart & Mendelssohn, solist invitat pianistul Mihai Diaconescu, de asemenea invitat al Balului ediția 2023. Nu în ultimul rând, festivalul încheindu-se, așa cum deja am evidențiat, printr-o selecție de arii și lieduri pline de romantism. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu o companie austriacă, cea care a pus la dispoziție pianul la care s-a interpretat.

Cluj Chamber Music Festival, o primă ediție a unui proiect bine primit care sperăm noi că va continua și în anii următori, atrăgând un public din ce în ce mai numeros, poate chiar extinzându-și programul pentru mai multe zile.

Iulia GHIDIU

Foto Radu Pădurean

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut