În fotoliul de orchestră | We rocked for Ukraine

Auditorium Maximum a fost martorul unui concert emoționant, marți, 19 aprilie 2022. We rocked for Ukraine, pentru poporul greu încercat în acest răstimp. Și spun noi, pentru că evenimentul a fost unul interactiv, cu atât mai mult în partea de final, atunci când dirijorul Remus Grama a invitat publicul să cânte la unison Over the Rainbow, interpretat marți de Maruca Pop. Un murmur de speranță, un semn de pace.

Pace prin muzică și prin artă în general, așa cum bine a punctat Geanina Simion, fondator al Asociației Niște Oameni, organizator al proiectului caritabil. Muzicieni, actori, luminiști, sunetiști, responsabili de visuals și cei prezenți în sală, susținători ai cauzei, au format împreună o arTmată, pentru a o cita pe Geanina Simion.

Oamenii de bine sunt simbolizați de stâncile care apar în ilustrația evenimentului, iar păsările întruchipează mesajele venite din partea supraviețuitorilor, a refugiaților care au transmis durerea și speranța deopotrivă. Discursul organizatoarei, exponent al unei întregi echipe de Oameni inimoși, a fost plin de emoție și luciditate. Emoționant a fost și gestul din final, de a arunca, entuziast, câte o floare viu colorată între cei din sală, în semn de apreciere a solidarității pentru cauza de față. Debutul concertului a fost prefațat de intervenția video înregistrată a Nadiiei Hulchuk, CEO Urban Space Radio din Kiev, partener în proiect.

Timp de o oră și jumătate, pe acorduri de rock simfonic, o parte din membrii orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania au oferit o prestație inedită, remarcându-se, desigur, și diversitatea selecției muzicale pentru seara de 19 aprilie. Forță, energie, implicare, umanitate. Un dirijor talentat, dedicat. Remus Grama este, totodată, violonist în cadrul orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, membru fondator al Bohemia String Quartet și dirijorul permanent al Rock Classic Chamber Orchestra din München.

Decorul muzical a fost suplinit de cel vizual, pe întreg parcursul concertului fiind proiectată pe ecranul din spatele orchestrei imaginea-simbol, culorile Ucrainei unite (și nu despărțite!) de un lanț stâncos, bine ancorat în pământurile de origine. Opera este semnată Elena Chereshnya, originară din Ucraina. În colțul din stânga al scenei, tabloul a așteptat cuminte pe simeză să intre în posesia unui iubitor de artă și frumos, în urma licitației. Ceea ce s-a și întâmplat, după o sesiune în care emoțiile au crescut la intensitate maximă.

Prin vocile actrițelor clujene Camelia Curuțiu, Ramona Dumitrean, Elena Ivanca, Romina Merei, Ileana Negru, Cătălina Nichitin, Anca Similar și Alexandra Tarce, mărturiile venite din Ucraina au ajuns și la noi, intercalate între melodii. Este vorba de fragmente traduse din podcast-ul The Day that we Survived, lansat de Urban Space Radio. Momentul în care actrițele au urcat pe scenă – în rest, fiind în sală, amestecate în public, ceea ce a sporit impactul! – a impresionat atât prin gesturile lor simbolice, de renunțare la câte un obiect de suflet (scos dintr-un rucsac), cât și prin numărătoarea dramatică a celor 55 (azi, 57) de zile de suferință pentru poporul ucrainean.

Toți artiștii care au performat marți, 19 aprilie, au făcut-o în nume personal și pro bono.

We rock for Ukraine a fost organizat în parteneriat cu Urban Space Radio, Radio Cluj, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Fundația UBB, Facultatea de Teatru, Film și Televiziune a UBB, Colegiul Psihologilor din România.

Iulia GHIDIU

Sursă foto: Niște Oameni

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut