În fotoliul de orchestră | Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce

Recitalul cameral de Paști susținut de Cvartetul Transilvan în Miercurea Mare a confirmat încă o dată măiestria grupului muzical format din Gabriel Croitoru, Nicușor Silaghi, Marius Suărășan și Vasile Jucan și ne-a adus mai aproape de trăirea Mântuitorului, făcându-ne părtași la suferința Lui în ziua răstignirii pe cruce.

În decorul cu flori albe și galbene, cu lumânări aprinse al Bisericii Piariste de pe strada Universității, muzica a sunat a tânguire, apoi notele au sporit în dramatism, ca revină, din când în când, la nuanțe mai optimiste, ca un licăr de speranță, o promisiune pentru răscumpărarea ce avea să urmeze după Învierea de a treia zi.

Armonia impusă de violoncel a întreținut sincronul admirabil al celor patru soliști, pe care așteptăm să îi revedem și reascultăm cu următoarele ocazii.

Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce Hob. III: 50-56 este o lucrare compusă de Joseph Haydn în anul 1787, la solicitarea preotului capelei Santa Cueva din Cadiz pentru slujba din Vinerea Mare. Compoziția reunește șapte meditații muzicale inspirate de ultimele cuvinte rostite de Iisus Hristos pe Cruce, așa cum apar redate în cele patru Evanghelii: I. Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac, II. Adevăr îți spun ție, astăzi vei fi cu Mine în Rai, III. Femeie, iată fiul tău; iată mama ta, IV. Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit, V. …Mi-e sete, VI. Săvârșitu-s-a, VII. Părinte, în mâinile Tale dau duhul Meu.

Iulia GHIDIU

Sursă foto: Bogdan Meseșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut