În comuna Mintiu Gherlii spiritul gospodăresc se vede la tot pasul

Comuna Mintiu Gherlii este așezată pe Valea Someșului Mic între municipiile Gherla și Dej. Nu e de mirare dacă multe societăți și firme din cele două orașe vecine folosesc forța de muncă provenită din cele șase sate componente ale comunei Mintiu Gherlii, localitate rurală despărțită de Gherla  doar de o linie de cale ferată.

Nu se observă nici o diferență între condițiile de trai, oamenii sunt harnici peste tot. Mai ales în această perioadă de după iarnă, locuitorii din Mintiu Gherlii au început să lucreze la curățirea șanțurilor de pe marginea  drumurilor și la amenajarea zonelor verzi din fața caselor (ne referim aici la adunarea crengilor uscate). Sunt munci gospodărești obișnuite lunii martie, când natura se reînnoiește și pe aceste meleaguri.

Pe primarul comunei, Dumitru Oltean, l-am găsit în biroul său din sediul administrației locale, semnând contractele cu privire la etapa a doua a reabilitării străzilor și drumurilor, după ce anul trecut au fost asfaltate majoritatea ulițelor din centrul de comună. Urmează ca și în 2023 să fie modernizate mai multe străzi din toate satele.

Toamna trecută a fost finalizată asfaltarea drumului spre satul Pădureni, fiind reînnoiți și indicatorii de circulație. Menționăm că în localitatea respectivă trăiesc numai oameni în vârstă, printre care și cetățeanul de onoare al comunei, Vasile Moldovan, fost sportiv de performanță din cadrul secției de atletism a clubului bucureștean Progresul și care la vârsta de 89 (!) de ani mai aleargă la concursurile de cros organizate în țară pentru veterani. Pentru el, dar și pentru consătenii lui, Primăria a amenajat un drum modern, o realizare frumoasă a edililor mintioani. Tot așa a fost amenajat un drum peste deal, între satele Bunești și Nima, scurtând accesul cu 5 kilometri față de ieșirea pe șoseaua națională Gherla – Dej. Preocupări gospodărești notabile, la care mai adăugăm introducerea apei și a canalizării în satele Petrești și Salatiu.

Tot în timpul documentării noastre în Mintiu Gherlii, primarul Dumitru Oltean inspecta și starea gazonului de pe terenul de fotbal de la marginea comunei, unde își dispută meciurile oficiale în liga a IV-a ocupanta locului doi, Vulturul, o grupare sportivă cu vechi tradiții nu numai pe plan județean, ci chiar și la nivel național. Formația Vulturul de-a lungul anilor a furnizat jucători de valoare grupărilor fotbalistice din diferite orașe ale țării.

Să  nu mai vorbim de iscusiții grădinari din zonă, care în solariile din gospodăriile proprii pregătesc deja recolta acestui an. Hărnicie și multă muncă peste tot și în toate domeniile, asta caracterizează așezarea de lângă municipiul Gherla, de unde am plecat cu satisfacția consemnării unor fapte notabile.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut