Împreună pentru viață la Cluj-Napoca

Evenimentul „Împreună pentru viață” a reunit, sâmbătă, 25 martie 2023, mii de participanți în centrul orașului Cluj-Napoca. Cu toții au dorit ca împreună să dea mărturie despre importanța vieții ca dar al lui Dumnezeu.

Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla s-a implicat, an de an, în luna martie – în Sărbătoarea Bunei Vestiri -, în organizarea marșului de susținere a vieții care anima străzile orașului. La fel, în această zi, în mulțimea prezentă în Piața Libertății (Unirii), și-au manifestat dorința de a proteja viața și sute de credincioși greco-catolici: persoane consacrate – între care, un grup de surori din Congregația Maicii Domnului (CMD) -, preoți din majoritatea parohiilor clujene, studenți seminariști, familii, tineri, membri ai unor asociații din Biserică: Credință și Lumină, ASTRU, Caritas eparhial, Mișcarea Focolară, membri ai unor Birouri din structura Episcopiei de Cluj-Gherla, elevi ai Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, profesori ai lor și directoarea acestui liceu, prof. Simona Gruian.

La unul dintre momentele programului de promovare a vieții, protagoniști au fost copiii din Corul „Allegria” al Parohiei „Sf. Iosif” din cartierul Andrei Mureșanu, dirijat de Cristina Patrașcu-Nagy, la pian fiind Iulia Marțian – copii care dau răspunsurile liturgice la Liturghia copiilor, duminică de duminică, în capela Catedralei greco-catolice din Piața Cipariu. Cântecele lor au împărtășit bucuria vieții și frumusețea trăirii credinței în Dumnezeu.

În această zi – în care Biserica celebrează momentul de răscruce din istoria omenirii, al „Da”-ului rostit de Fecioara Maria ca răspuns Bunei Vestiri a Arhanghelului Gabriel despre nașterea Pruncului mântuitor – la îndemnul organizatorilor, mii de bărbați, femei, copii au purtat în mâini pancarte despre valoarea vieții umane. Prin mesajele înscrise în diferite moduri, participanții au dorit și să aducă argumente tinerelor care-și propun, din diferite motive, să renunțe la pruncii lor nenăscuți prin avort, argumente despre faptul că poartă în sânul lor copii, ființe umane. Între sloganurile care nu au fost declamate, dar era greu pentru un trecător să nu le observe, era scris: „Fiecare copil merită o poveste”; „Copiii sunt iubire”; „Lăsați copiii să vină la Mine”. Copii purtau lozinci cu: „Noi suntem viața”; „Noi suntem generația pro-viață”; „Orice copil e un dar de sus”; „Iubim viața!”. Tineri mărturiseau: „Inima mea a început să bată la 16 zile de la concepție”, sau îndemnau: „Alege viața! Mama ta a făcut la fel!”; „Viața e viață. Ocrotește-o!” Vârstnici învățau: „Un înger vine în lume cu fiecare copil”; „Dacă nu crezi în minuni, poate ai uitat că ești și tu una dintre ele”; „Copiii au dreptul să trăiască”.

Programul din Piața Unirii a cuprins alocuțiuni, mărturii ale unor persoane implicate în protejarea vieții, cadre medicale, credincioși din diferite Biserici, de asemenea cântece interpretate de copii, momente de rugăciune. A urmat marșul pro-viață prin oraș, manifestație a bucuriei, un marș care a traversat mai întâi B-dul Eroilor, primind binecuvântarea Domnului prezent în altarul Catedralei Schimbarea la Față. Aceeași binecuvântare, le-a venit manifestanților și din alte biserici și altare întâlnite de-a lungul traseului.

Chiar dacă societatea civilă n-ar fi ușor de sensibilizat printr-un marș caracterizat mai mult de bucurie și prietenie, decât de vreo atitudine de protest, dorința de viață și bucuria tuturor de a fi împreună în apărarea vieții s-a înălțat spre Cer în rugăciuni care cu siguranță au făcut ca manifestarea să-și atingă scopul. Și, în mod nevăzut, multe inimi lipsite de simțire au fost și sunt atinse pentru a primi din nou suflul vieții.

Viorica SABO

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut