Impactul pandemiei asupra antreprenoriatului din România, analizat de cercetători UBB

Impactul pandemiei asupra întreprinzătorilor din România este studiat de cercetătorii UBB în cadrul unui proiect internațional de cercetare menit să monitorizeze evoluția activității antreprenoriale la nivel global.

Denumită „Global Entrepreneurship Monitor” (GEM), cercetarea va fi realizată în colaborare cu peste 40 de universități și instituții de prim rang din întreaga lume, România fiind reprezentată de Școala de Științe Sociale a UBB, prin intermediul unei echipe de cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA).

Conform celor anunțate joi de UBB, Global Entrepreneurship Monitor este un proiect internațional de cercetare inițiat în anul 1999 de London Business School (UK) și Babson College (USA), fiind realizat de un consorțiu de peste 40 de echipe naționale asociate în principal cu instituții academice de top. Echipa proiectului realizează cercetări bazate pe sondaj privind antreprenoriatul din întreaga lume, fiind singura sursă globală de date privind antreprenoriatul, colectând aceste date direct de la întreprinzătorii individuali.

„Cercetarea este bazată pe două componente principale: ancheta populației adulte, respectiv ancheta experților naționali. Ancheta populației adulte este administrată în fiecare an la minimum 2.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani în fiecare țară participantă, asigurându-se că eșantionul este reprezentativ la nivel național. În acest fel se pot captura informații și cu privire la «economia informală» din țările participante, precum și la modul în care indivizii unei țări înțeleg la nivel individual cum trebuie să demareze o afacere, cum văd oportunitățile din economie la un moment dat. Sondajul național al experților se bazează pe interviuri realizate cu experți în diferite domenii ale antreprenoriatului, oferind o mai bună înțelegere a contextului național în care indivizii pot începe o afacere. Metodologia de cercetare comună permite comparația internațională a rezultatelor obținute, oferind posibilitatea factorilor decizionali la nivel național și internațional să elaboreze politici și strategii de dezvoltare adecvate bazate pe considerente științifice” – precizează reprezentanții universității clujene.

Potrivit acestora, în proiectul GEM la nivel global, din anul 2020, au fost incluși aproape 13.5000 de adulți din 46 de economii naționale. Rezultatele sondajului arată că 43% cunoșteau pe cineva care a încetat o afacere în 2020 ca urmare a pandemiei, în timp ce 25% cunoșteau pe cineva care a început o afacere în timpul pandemiei.

România se alătură acestui proiect începând cu anul 2021 printr-o echipă de cercetători din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB. Proiectul din România este coordonat de conf. univ. Szabó Tünde Petra, iar membrii echipei sunt: Bálint Csaba (BNR, cadru didactic asociat FSEGA), conf. univ. Dézsi-Benyovszki Annamária,  drd. Fábián István, conf. univ. Györfy Lehel-Zoltán și prof. univ. Szász Levente.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut