Imagini exclusive cu „Statuia Ciumei” pe obeliscul de pe strada Universității

Statuia Fecioarei Maria („Statuia Sf. Maria Protectoare”) a fost reamplasată pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca. Statuia cunoscută și ca „Statuia Ciumei” a fost instalată pe obelisc în cursul după amiezii de marți, urmând să rămână acoperită până la finalizarea lucrărilor de modernizare a străzilor Mihail Kogălniceanu și Universității. Făclia a surprins momentul montării statuii pe obelisc și publică în exclusivitate fotografii cu monumentul integral al Statui Fecioarei Maria de pe strada Mihail Kogălniceanu.

„Statuia Ciumei” este un monument din tipologia coloanelor ciumei, edificat la Cluj în anul 1744.

Inițial monumentul a fost amplasat în mica piațetă din fața bisericii iezuite de pe strada Universității. Statuia a fost demontată în 1959, deoarece conducerea comunistă a universităţii clujene nu o agrea. În anul 1961, la cererea Bisericii Sfântul Petru şi Pavel din Cluj-Napoca, ea a fost amplasată în spatele acesteia.

În anul 2022 statuia restaurată și apoi demontată din spatele bisericii.

Elementul central al monumentului este obeliscul cu secţiunea de triunghi, cu colţurile retezate. Suprafaţa obeliscului este modelată prin prezenţa unor nori decoraţi cu capi de putti, iar capitelul acestuia susţine cel mai valoros element sculptural al ansamblului, statuia Mariei Immaculata, aşezată pe globul pământesc, strivind răul întruchipat prin şarpe. Un putto este o figură dintr-o operă de artă, care constă într-un bebeluș băiat, dolofan, de obicei gol și cu aripi. Această figură a fost limitată inițial la pasiuni profane în simbolism.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut