Iluminatul public în parcurile gherlene

În ultimii ani în municipiul Gherla iluminatul public în zonele verzi a creat mereu probleme. Locuitorii oraşului s-au plâns de întunericul beznă din Parcul Mare, chiar dacă aleile principale au avut asigurate sursele de lumină, unele rămase acolo încă din perioada sărbătorilor de la sfârşitul anului.

La marginea acestei frumoase oaze de linişte, te descurcai greu, vizibilitatea fiind extrem de redusă. Nu a fost altfel nici în celelalte parcuri. În această toamnă, edilii municipiului au luat primele măsuri de asigurarea iluminatului public şi în parcurile de pe raza oraşului. Astfel, zilele trecute în parcul de pe strada Clujului au fost montate becuri LED, spre mulţumirile populaţiei care locuieşte în blocurile din zona respectivă. În prezent tot spaţiul verde este luminat ca şi ziua, iar copiii pot folosi jocurile amenajate special pentru ei şi după lăsarea întunericului. Acolo mai sunt şi aparate fitness, care, la fel, dispun de lumina necesară şi la orele serii. Iniţiative din acest domeniu edilitar au fost luate de administraţia locală şi în jurul părculeţului din centrul urbei, în faţa Catedralei Armeano-Catolice, unde periodic au loc şi diferite manifestări artistice. În Piaţa Libertăţii au fost suplimentate becurile de pe marginea aleilor, unde cetăţenii se pot plimba nestingherit şi în timpul nopţii. În viitor va fi luminat şi parcul Brădet, unde Primăria are un proiect de amenajare al unei noi zone de agrement.

Prin aceste măsuri gospodăreşti cei care conduc destinele oraşului doresc să protejeze oamenii de eventualele furturi şi tâlhării, care imediat după 1990 s-au înmulţit şi pe raza localităţii de pe Someş, cândva un oraş liniştit, unde nu prea s-au întâmplat astfel de infracţiuni în toiul nopţii. În zilele noastre, însă este tot mai greu să iasă la rampă aceşti indivizi certaţi cu legile ţării, având în vedere că parcurile sunt luminate şi nu lipsesc nici camerele de supraveghere. De asemenea, Poliţia Locală îşi face datoria.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut