IICCMER: Proiect de recuperare a memoriei deținuților politici implicați în lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va începe un proiect amplu pentru recuperarea memoriei foștilor deținuți politici care au participat la reabilitarea Cazinoului din Constanța la începutul anilor ‘50.

„După 70 de ani, un bilet semnat de 16 deținuți politici a fost găsit, în luna mai a acestui an, în zidurile edificiului, în timpul lucrărilor de reabilitare. Bucata de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment este datată 31 decembrie 1951, atunci când autoritățile comuniste reabilitau monumentul de pe faleza orașului, distrus în urma bombardamentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial. Este posibil ca multe alte astfel de mesaje să se afle în continuare zidite în pereții Cazinoului, așteptând să fie descoperite și să își ocupe locul cuvenit în istorie” – a anunțat IICCMER.

Potrivit reprezentanților Institutului, proiectul presupune reconstituirea biografiilor deținuților politici implicați și „redarea cu cât mai mare acuratețe a episodului restaurării Cazinoului din Constanța”, la începutul anilor ‘50. Investigația se va finaliza prin redactarea unui raport asupra celor petrecute în urmă cu șapte decenii, care „va reliefa atât contextul politic, cât și suferința și traumele prin care au trecut cei care au lucrat la acest proiect”.

De asemeni, se intenționează realizarea unei expoziții permanente consacrate acestui episod, care să includă mărturiile îngropate de deținuții politici în zidurile Cazinoului în anii ’50 și orice alte documente sau piese cu valoare patrimonială sau istorică ce vor fi descoperite pe parcursul lucrărilor de restaurare și reabilitare a construcției, dar și documente relevante, deținute de instituțiile arhivistice din țară.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie