Îi fain la Cluj!

O fițuică a Primăriei, pusă pe parbrizele mașinilor parcate pe str. Iuliu Maniu din Cluj-Napoca, atenționa, în 10 august, proprietarii de mașini (majoritatea, riverani) că  începând cu data de 11.08.2022 „vor demara lucrările” (ce lucrări nu se specifica!) pe strada respectivă și că, „pentru o mai bună execuție a lucrărilor”, sunt rugați să „elibereze amplasamentul de mașini”. Asta, după ce un comunicat al Primăriei, din 9 august, anunța că, „începând cu data de 10.08.2022, vor fi demarate lucrări de modernizare pe străzile Bolyai Janos și Iuliu Maniu”, în cadrul proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente” și menționa că atât pe strada Iuliu Maniu, cât și pe strada Bolyai Janos „circulația auto va fi restricționată, fiind permis doar accesul riveranilor”.

După ce și-au găsit fițuica Primăriei lipită de parbriz, cuminți, riveranii, care au fost „pe fază” și au mai prins un loc, s-au refugiat pe strada Baba Novac. Numai că pe strada aceea, de regulă (la fel ca și pe Iuliu Maniu) parchează și angajații prefecturii, și turiștii cazați la cele două hoteluri din zonă, și cei care vin seara la Catedrală, și cei care vin la cârciumă și cei care vând produse tradiționale în Piața Avram Iancu și cei care ajung de cine știe unde în „orașul de 5 stele” și taman acolo își găsesc… propria steluță călăuzitoare. Iar dacă tu, riveran fiind și cu abonament de parcare plătit, îndrăznești să pleci undeva cu mașina personală, la întoarcerea acasă ai toate șansele să te învârți… ca o găină beată, cum se zice undeva (nu foarte departe de oraș), fiindcă nu mai găsești loc nici cât să pui un ac.

Desigur, situația asta, cu „parchează cine poate pe strada vecină” e valabilă doar pentru riveranii cuminți. Altfel, pe strada Iuliu Maniu, pe care accesul auto era anunțat ca fiind „permis doar riveranilor” și parcările trebuiau eliberate de riverani „pentru o mai bună execuție a lucrărilor”, se circulă… în draci, iar parcările eliberate de riverani(i cuminți) s-au umplut de mașini cu numere din toate județele, inclusiv Cluj. Asta, sub nasul Poliției locale, care își are sediul taman pe strada respectivă și sub „oblăduirea” Primăriei căreia îi pasă de „confortul” clujenilor cât le pasă și acestora de nivelul apei dintr-un lac oarecare din Burundi.

În ce privește „buna execuție a lucrărilor”, am remarcat, miercuri după amiază, grija cu care a mașină a muncitorilor încerca să nu lovească, dând cu spatele la intrarea pe Iuliu Maniu, dinspre Catedrala Ortodoxă, puhoiul de mașini, parcate pe strada cu asfaltul spart, în pofida tuturor „restricțiilor” anunțate.

În lipsa oricărui alt comentariu, subscriu zicerii deja zise de alții: Îi fain la Cluj! Tare fain!

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut