Icoana Mântuitorului care plânge într-o biserică din Cluj-Napoca

O icoană reprezentându-l pe Mântuitorul Iius Hristos, cunoscută în limbaj teologic „Pantocrator”, aflată în pridvorul Bisericii „Învierea Domnului”, din cartierul clujean Zorilor, pe strada Viilor, plânge de câteva zile. Părintele paroh Coriolan Dura nu-și explică fenomenul, mai cu seamă că icoana, pictată pe pânză, este o copie a originalului. În urmă cu patru ani, aceeași Biserică a făcut obiectul unui fenomen similar, legat de icoana Maicii Domnului aflată pe iconostas.

 

 

Stând cu fața la icoană, se poate vedea o dâră umedă care se prelinge pe obrazul stâng al Mântuitorului Iisus Hristos. Părintele paroh Coriolan Dura se ferește s-o numească lacrimă și nici nu invocă cuvântul minune. Ne-a mărturisit că primele martore ale fenomenului sunt femeile care fac curățenie în lăcașul de cult.

La data de 2 decembrie, după slujbă, preoții s-au retras, iar doamnele care răspund de curățenie, respectiv cele care se ocupă de pridvor, au șters praful de pe băncuțe și au ajuns la icoană, au șters-o atât pe față, cât și pe spate. Era perfect uscată, au șters cu grijă și locul unde este așezată icoana, după care au așezat-o la locul ei. Au adus candela pentru a o agăța la loc, în fața icoanei, or în acest interval de timp, altfel foarte scurt, doamnele au constatat că din ochiul stâng al Mântuitorului curge ceva, iar dâra respectivă a ajuns până în dreptul nasului. Au dat de veste tuturor femeilor aflate în Biserică, s-au oprit din tot ceea ce aveau de făcut și au început să se roage în fața icoanei, după care s-au retras și au închis lăcașul de cult. Noi avem sistem de alarmă, care ne avertizează dacă cineva intră în Biserica, ceea ce nu s-a întâmplat. Seara, la slujba Vecerniei, aceleași doamne m-au așteptat să-mi aducă la cunoștință ceea ce s-a întâmplat. Am venit, am verificat și am rămas fără cuvinte. Doamnele mi-au cerut explicații și pur și simplu n-am știut ce să le spun. Nici acum nu știu ce să spun decât cum s-a întâmplat și ce mi-au spus femeile. De-atunci, în fiecare zi fotografiem icoana, o supraveghem. A doua zi, pe 3 decembrie, am dus icoana în Sfântul Altar, fiindcă nu știam cum vor reacționa credincioșii. Am început să contactez telefonic profesori avizați, care mi-au spus că un fenomen similar s-a mai petrecut în cazul unei icoane la Albă Iulia, care a lăcrimat și a fost retrasă la Centrul Eparhial, moment în care nu a mai lăcrimat. Mi-am zis că locul icoanei este aici, în Biserică, drept pentru care am reașezat-o la locul ei. N-am dorit s-o las în Sfântul Altar, lăsând astfel privilegiul numai preoților s-o vadă și să se închine la ea. Cât icoana a stat în Sfântul Altar, am studiat-o din toate pozițiile. În spate este perfect uscată, nu are nici o pată. Supraveghem fenomenul, pe care personal nu mi-l explic. Icoana este o pânză obișnuită și este o copie, iar rama este făcută din patru leațuri obișnuite. Originalul a fost pictat pe lemn masiv, din nuc. Nu m-am grăbit să proclam o minune, întrucât mă așteptam ca dâra respectivă să se usuce, însă traseul este la fel de umed ca în prima zi. Ce înseamnă, sincer nu știu”, ne-a relatat părintele paroh Coriolan Dura.

Un alt fenomen inexplicabil la Biserica „Învierea Domnului”

În luna februarie a anului 2017, aceeași Biserică a făcut obiectul unui alt fenomen inexplicabil, relatat dealtfel în presă. Într-o zi de duminică, după oficierea Sfintei Liturghii, părintele paroh Coriolan Nicolae Dura, preotul paroh al Parohiei Ortodoxe „Învierea Domnului”, a miruit, după cum se obişnuieşte, credincioşii. Până aici nimic ieşit din comun. Numai că, mirul a fost recoltat din candela ce luminează icoana Maicii Domnului aflată pe iconostas. Părintele Dura ne-a povestit că în săptămâna premergătoare Sfintei Liturghii, s-a simţit în biserică un miros foarte puternic de mir, lucru semnalat de doamna aflată la pangar, care în fiecare dimineaţă alimentează candelele cu ulei alimentar. Mirosul îmbietor s-a resimţit şi mai puternic atunci când s-a apropiat de candela aflată în faţa icoanei Maicii Domnului de pe iconotas. La atingerea candelei, buza acesteia, înfierbântată, s-a desprins pur şi simplu, iar flacăra a început să ardă cu intensitate şi în spirală. Doamna l-a alertat imediat pe părintele paroh, care, ajuns la faţa locului, a constatat că în candela respectivă s-a adunat mir, aproximativ 20 de ml. Părintele Dura s-a asigurat că anterior nimeni n-a turnat în candela respectivă altceva decât banalul ulei alimentar şi a raportat imediat fenomenul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei. „Am vorbit cu cei care lucrează în biserică şi m-au asigurat că nimeni n-ar fi îndrăznit să adauge ceva în candelă, peste uleiul alimentar, pe care îl folosim zilnic. Am verificat toate cele cinci candele, dar numai în cea de la icoana Maicii Domnului se simte mirosul de mir”, ne-a mărturisit părintele Dura. Vestea a circulat, iar oamenii vin să se închine şi să se roage la icoana Maicii Domnului. În limbaj teologic, icoana respectivă este cunoscută sub numele de Eleusa, care în traducere înseamnă mila afectuoasă. În acest tip de icoană, Pruncul are faţa uşor îndreptată către Preasfânta Fecioară şi are mâinile în jurul gâtului ei, simbolizând deplinătatea iubirii dintre Dumnezeu şi om. Cea aflată pe iconostasul Bisericii „Învierea Domnului” este o copie şi a fost pictată de Sorin Albu, din Cluj-Napoca, care este şi autorul originalului. Cum Biserica respectivă se află în construcţie, părintele Dura a decis ca, pentru un timp, să fie expuse doar copiile, cu scopul de a proteja icoanele originale de umezeală. În prezent, slujbele sunt oficiate la subsolul bisericii.

Părintele paroh, Coriolan Nicolae Dura, este specialist în domeniul ştiinţelor umaniste şi profesor de drept canonic ortodox. Activitatea sa este foarte apreciată de comunitatea căreia îi slujeşte, dovadă că Biserica este plină în fiecare duminică. Subsolul Bisericii „Învierea Domnului” a fost sfinţit într-o zi de sâmbătă, la data de 6 decembrie 2014, de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei. Lucrările la această biserică au demarat în anul 2012. Biserica a fost proiectată după vechile basilici bizantine, iar demisolul a fost conceput în forma unei biserici cu cupolă. Spaţiul este unul foarte complex, având toate zonele boltite, iar iluminarea se face prin intermediul unor policandre foarte vechi.

Fenomen (sau minune?) similar petrecut într-o biserică din comuna Cricău

În Biserica Ortodoxă din comuna Cricău, judeţul Alba, există o icoană cu Fecioara Maria și Pruncul Iisus, care a început să lăcrimeze în luna august a anului trecut, mai exact la începutul Postului Adormirii Macii Domnului. Martorii fenomenului au fost atât preoții, cât și enoriașii. Potrivit Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, icoana este de origine bizantină și este relativ nouă. Preotul care slujește în Cricău a spus la vremea respectivă că a văzut fenomenul, dar s-a ferit să facă mai multe declarații despre lacrimile pe care le varsă icoana. ”Din punctul nostru de vedere, teologic, acest tip de fenomen este o minune. Aceste minuni sunt foarte foarte rare. Trebuie să treacă puțin timp, să vedem cum evoluează evenimentele, apoi ne putem pronunța. A fost adusă și la noi. Icoana a fost a unui băiat de la Seminar, originar din Cricău. Acesta a cumpărat icoana și s-a rugat la ea. Prima dată s-a manifestat la el, apoi a dus-o preoților din Cricău” a declarat atunci secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Albă Iulia, Eugen Bărăian.

 

Cristian FOCȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut