Iarnă grea în Apuseni

În ultimele trei zile, anotimpul alb și-a descărcat o imensă cantitate de zăpadă din stocul pe care la zăvorât cu mare…zgârcenie în cele trei luni ce își au sorocul chiar azi. A nins ca în povești cu fulgi mari, iar zăpada nu doar că a dus la o circulație grea, dar a dus și scoaterea din rădăcini a numeroși copaci care au căzut peste rețelele de alimentare cu energie electrică din comunele Mărgău, Măguri Răcătău, Valea Ierii și Băișoara, fapt care a lăsat mii de oameni fără curent.

Administrațiile locale din arealul montan au cerut sprijinul ISU Cluj și al societăților specializate în refacerea rețelelor electrice, ca și al celor responsabile de degajarea drumurilor de material lemnos și a stratului gros de zăpadă care a înnămețit câteva sate.

Din scurtul dialog cu primarii comunelor blocate de imensele cantități de zăpadă căzute, am reținut că s-a lucrat zi și noapte pentru reluarea traficului rutier și normalizarea vieții în aceste localități, lucrându-se chiar la lumina farurilor.

La Mărgău s-a lucrat fără întrerupere cu mașina de deszăpezire din dotarea Primăriei pe principalele drumuri ale satelor comunei, iar la Răchițele, unde stratul de zăpadă atingea și 70 cm, se lucrează încă și cu ajutorul tractoarelor cu lamă ale localnicilor.

La Măguri Răcătău, rețeaua electrică a fost distrusă, iar echipe de voluntari locali au acționat la lumina farurilor pentru tăierea copacilor, a crengilor și îndepărtarea lor de pe carosabil. În sprijinul lor, a precizat primarul comunei, Alexandru Livescu, au venit și cei de la Drumurile Județene.

La Mărișel, am aflat de la primarul Viorel Ghic, că ninsoarea a depășit cotele ultimilor ani, iar greutatea ei a doborât mai mulți copaci pe DJ 107 P, unde stratul de omăt depus este de aproximativ 70 cm, fără să fie viscolit.

Responsabilii cu drumurile județului sunt la datorie, iar pe drumurile și ulițele comunei se lucrează cu mașina de deszăpezire și buldoexcavatorul din inventarul Primăriei, urmând să se curețe și drumul ce duce la Costești, care are o mai mare dificultate.

Spre bucuria iubitorilor sporturilor de iarnă și îngrijorarea administrației comunei Băișoara, primarul Liviu Ghib, ne spune că drumul spre stațiunea Muntele Băișorii este circulabil, însă blocajul nedorit se manifestă în zona muntelui Săcel, unde au căzut copaci pe carosabil și este întrerupt curentul. Și aici se acționează cu drujbe și buldoexcavatorul cu lamă pentru descongestionarea drumului, iar electricienii vor trebui să rezolve operațiunea de conectarea a consumatorilor la rețeaua de curent căzută.

În condiții de mare prudență se circulă și la Muntele Cacovei și Muntele Bocului, unde utilajul comunei a consumat și consumă cantități mari de motorină pentru că a nins sănătos și continuu. Din iarna viitoare, ne-a declarat primarul, localitatea va avea o mașină de deszăpezit nouă, echipată cu toate dotările tehnice, care va ajuta la degajarea cu multă operativitate a straturilor de zăpadă de pe drumurile Băișoarei.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut