Hramul primei biserici armeneşti din Gherla

Miercuri, 25 martie, s-a sărbătorit hramul Bisericii „Solomon” din municipiul Gherla, primul lăcaş de cult armenesc din localitate. S-a întîmplat pentru prima dată ca slujba oficiată cu această ocazie de preotul Küsmödi Attila să fie transmisă online, datorită măsurilor luate pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

Chiar dacă credincioșilor nu li s-a permis participarea la acest eveniment sărbătoresc, armenii gherleni s-au rugat separat pentru prevenirea bolii şi pentru însănătoşirea celor aflaţi în carantină. Încă de la primele ore ale dimineţii de miercuri, zeci de  creştini s-au perindat la biserica aflată pe strada Cloşca, unde au rostit rugăciuni şi    s-au închinat în faţa icoanelor sfinţilor  Silvestru şi Grigore Iluminătorul.

Biserica „Solomon” este prima biserică construită de armeni, denumită aşa după ctitorul ei, Simai Solomon. Construcţia frumosului lăcaş de cult din fostul Armenopolis a durat doar un an, între 1723 şi 1724, iar amplasamentul a fost decis încă dinaintea trasării planului oraşului baroc. Biserica era înconjurată de un zid de piatră, în incintă aflându-se şi cimitirul. Între anii 1732 şi 1751, bisericii i-a fost adăugat un turn aproximativ pătrat. Cornişa turnului are pe mijlocul fiecărei laturi un semicerc şi este introdusă  tribuna vestică, terminată cu un parapet de zidărie, fără decoraţii.  Ancadramentul de intrare în biserică, datat la 1723, aparţine, din punct de vedere stilistic, Renaşterii transilvănene, iar de-o parte şi de alta se află statuile sfinţilor Silvestru şi Grigore Iluminătorul.

Biserica „Solomon” din Gherla este un exemplu de arhitectură care prezintă faza de evoluţie, la aceea vreme, a comunităţii armeneşti, stabilită deja de trei decenii în localitatea de pe Someş. Armenii au venit din zona Bistriţei la sfârşitul secolului XVII şi începutul secolului XVIII. Cea mai reprezentativă clădire a Gherlei este Catedrala Armeano-Catolică din centrul oraşului, a cărei ridicare a început în septembrie 1748 şi a fost terminată în 1798. A fost sfinţită abia la 17 iunie 1804.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie