Gunoaiele de la Pata Rât nu vor mai fi duse la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID)

Aleșii locali clujeni au aprobat, în ședință de îndată, proiectul care vizează depunerea pentru finanțare din fonduri norvegiene a inițiativei „Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată” (RTD-CCP) în cadrul Programului RO-Mediu Apel de proiecte „Măsuri de reducere a contaminării cu substanțe periculoase în depozite municipale temporare”. Astfel, municipalitatea va găsi soluții pentru ecologizarea rampei temporare a RADP, și nu va mai transfera gunoaiele de la Pata Rât la CMID.

Urgența ședinței s-a datorat scadenței unor termene, astfel încât câteva proceduri administrative să fie parcurse pentru obținerea de fonduri.

„Este vorba de fonduri norvegiene, de posibilitatea de a accesa fonduri, până la 2 milioane de euro, astfel încât rampa temporară pe care o avem acolo astăzi, după ce se va descshide CMID, să nu fie transferate acolo toate deșeurile, pentru că dacă s-ar transfera imediat, s-ar umple celula care este gata într-un termen foarte scurt, și am avea din nou o problemă a deșeurilor. E vorba de a găsi o soluție inovativă modernă în concordanță cu tehnologia existentă și avizată de autoritățile statului român, astfel încât terenul să fie adus la situația inițială prin alte proceduri și evident, diminuarea la maxim a cantității care eventual ar trebui să fie dusă în centru. Deci, astăzi, pe autorizația de mediu, când se deschide CMID, oficial, noi nu mai putem depune niciun milimetru de gunoi la rampa temporară. Și apoi, avem obligația ca în termen de un an, doi ani de zile să transferăm tot ce este acolo în CMID. Dacă acest lucru s-ar face, având în vedere cantitățile mari de gunoiae, s-ar umple mult mai repede decât este estimat prima celulă din CMID care este creată pentru tot județul, nu doar pentru municipiu. Și pentru a evita umplerea primei celule trebuie găsite soluții alternative astfel încât ceea ce există acolo să fie eliminat conform procedurilor legale avizate de mediu și prin tehnologie avansată într-un timp rezonabil, fără a afecta noul CMID. De aceea, acest proiect oferă o soluție de finanțare pentru pentru a găsi o soluție inovativă avizată de mediu astfel încât să nu umplem noua celulă de la CMID care se dă în folosință, cu vechile deșeuri care sunt astăzi pe rampa temporară. Deci urgența este pentru a profita de această resursă financiară și pentru a putea să asigurăm continuitate colectării deșeurilor”, a declarat primarul Emil Boc.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut