Grupuri Operative pentru Copiii Neînsoțiți care intră în țară, în fiecare județ

Guvernul României a decis înființarea Grupului Operativ pentru Copiii Neînsoțiți. Astfel, în fiecare județ și sector al Capitalei se formează un astfel de grup, cu specialiști în asistență socială, inspectori școlari, inspectori sanitari și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale. Grupul Operativ identifică cea mai bună soluție de protecție pentru fiecare copil neînsoțit care intră în România – anunță Gabriela Firea, ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, într-o postare pe pagina sa de socializare.

„Criza umanitară de la granița României ne obligă să luăm decizii clare pentru protecția copiilor fugiți din calea bombelor. Au fost adoptate, la propunerea noastră, măsuri noi pentru de sprijin pentru orfanii care vin din Ucraina, dar și pentru copiii care ajung în România neînsoțiți de părinți. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse stabilește, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății, procedura pentru înregistrarea, tranzitul, șederea si protecția acestor copii. Trebuie să știm în fiecare clipă unde se află fiecare copil neînsoțit și cine îl are în grijă. Ne-am asigurat că direcțiile județene de asistență socială și protecția copilului au suficienți angajați specializați pentru a îngriji copiii fără părinți din Ucraina, unii dintre ei cu probleme de sănătate, fără a-i neglija pe copiii români pe care-i au deja în grijă” – precizează Gabriela Firea.

Potrivit acesteia, direcțiile județene pot angaja „de urgență, fără concurs”, asistenți sociali care să se îngrijească de acești copii refugiați.

Totodată, ministrul  Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse subliniază că „ultima grijă a autorităților locale, care duc acum greul, trebuie să fie banii”. „Ne-am asigurat că sunt resurse guvernamentale pentru toate cheltuielile făcute de primării și consilii județene pentru a le asigura copiilor refugiați condiții normale de viața. Copiii nu au nici o vină în această luptă, dar traumele din aceste zile le-ar putea marca întreaga viață. Depinde doar de noi să le oferim liniște, protecție si căldură sufletească” – adaugă Gabriela Firea.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut