Grevă japoneză în pauza de masă

Miercuri dimineața, sidicaliștii din cadrul Direcției Județene de Statistică Cluj, împreună cu colegii lor din Institutul Național și ale 25 de Direcții județene, au iau intrat în grevă japoneză după ce revendicările lor nu au fost rezolvate până în prezent.

”Avem multe nemulțumiri, adunate pe parcursul timpului, dar cele principale sunt salarizarea și nivelul de încărcare pe personal. Avem foarte multe lucrări, avem aceleași termene de raportare ca și cei de la Finanțe, și dacă nu respectăm acele termene nu se comunică datele la Eurostat (Biroul European de Statistică – n.r.), ceea ce înseamnă procedură de infringement pentru România. Insă nimeni nu vede aceste aspecte, și noi suntem plătiți la nivelul unui șofer din Primărie. Nu beneficiem de absolul nimic, în afară de muncă, foarte multă muncă. Dar, cea mai mare nemulțumire apare din cauza salariilor foarte mici, și din cauza Memorandumului semnat cu cei de la guvernare încă de anul trecut, memorandum care nu a fost pus în aplicare. Am dori să ajungem la același nivel de salarizare cu cei de la București, care fac exact aceeași mucă ca și noi.”, spune Laura Ciobanu, reprezentantul sindicatului în Direcția Județeană de Statistică Cluj, în timpul protestului cu banderole albe, care se desfășoară în curtea instituției, pe durata pauzei de masă.

Precizăm că Memorandumul „Soluționarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Național de Statistică și al Direcțiilor Regionale și Județene de Statistică”, asumat de Guvern în iulie anul trecut, prevedea, printre altele, uniformizarea grilei de salarizare din sediul central și direcţiile teritoriale, precum și majorarea salariului de bază cu 15%. Din informațiile noastre, salariul maxim net la Direcția Județeană de Statistică Cluj este în jur de 4.000 lei.

”Chiar în ianuarie am fost la București, unde s-a încercat un dialog cu conducerea Institutului, dar rezultatul nu a fost cel aștepat. Dacă nici acum (protestele – n.r.) nu se vor finaliza cu nimic, vom merge mai departe cu demersurile legale în vigoare, și vom ajunge la blocarea activității”, mai afirmă liderul sindical.

De altfel, Sindicatul din cadrul Institutului a anunțat că va notifica Guvernul privind declanşarea procedurilor de întrerupere a activităţii, ceea ce ar avea ”implicaţii majore în punerea în aplicare a măsurilor economice şi sociale ale Guvernului”, precum și ”respectarea termenelor de transmitere a datelor către Eurostat şi alte organisme internaţionale”.

”De statistică, în țară se aude numai la alegeri, și nici atunci suficient. Guvernanții nu ne bagă în seamă și nu înțeleg că datele pe care le furnizăm noi trebuie folosite pentru binele și creșterea acestei țări. Dacă noi nu furnizăm niște indicatori care să trezească Guvernul, să vadă ce se întâmplă… Importanța noastră este foarte mare, dar salariile noastre sunt de mizerie, nu sunt nici măcar la nivelul celor din București. Asta ca să nu mai spun că noi suntem pe grila salarială a Secretariatului General al Guvernului, dar nu avem salariu corespunzător, iar alții ies la pensie cu 36.000 lei pe lună, stau și nu fac nimic”, spune Amalia Stoia, angajată de peste 20 de ani în cadrul Direcției Județene de Statistică Cluj.

Protestele sindicaliștilor de la Statistică au loc deoarece ei consideră că sunt discriminați din punct de vedere salarial în raport cu alte categorii de bugetari, și ”trataţi ca o categorie inferioară de funcţionari publici şi ca urmare a nepăsării totale a factorilor decidenţi faţă de numeroasele notificări, adrese şi acţiuni de protest” pe care le-au făcut. Ei solicită aplicarea Memorandumului amintit, precum și ”asumarea de către conducerea Institutului a incapacităţii de a gestiona problemele apărute în ultimii ani”.

Reamintim că o acțiune similară a avut loc și în iunie anul trecut, când salariaţii Institutului au protestat în fața instituției, câte 15 minute în fiecare zi. Atunci, ei au solicitat inmclusiv demisia conducerii Institului, respectiv a preşedintelui Tudorel Andrei şi a vicepreşedinţilor Marian Chivu şi Beatrix Gered.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut