Gaz metan în comuna Mica

Pe primarul comunei Mica, Tiberiu Zelencz, îl cunoaștem de la sfârșitul anilor 90, când evolua ca jucător la echipa de fotbal CFR Cluj-Napoca și la satelitul Unirea Dej. Ca edil-șef al comunei din vecinătatea municipiului Dej a realizat până în prezent câteva obiective importante, cum este introducerea apei și canalizării în satele componente.

Zilele trecute, de la domnia sa am aflat că se află în fază avansată Planul de finanțare a proiectului „Înființare sistem de distribuție gaze naturale în comuna Mica (loc. Mica, Dâmbu Mare, Sânmărghita, Mănăstirea, Nireș, județul Cluj)”, proiect admis deja, o fază importantă a realizării acestei investiții de mult solicitată de locuitorii comunei, care în prezent se încălzesc cu lemne. După evaluarea tehnico-financiară, valoarea proiectului a fost estimată la aproximativ 27,5 milioane de lei, iar lungimea rețelei de gaz va fi de 41,823 kilometri. Cererea de finanțare a fost depusă încă în luna decembrie 2020, în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare, iar primul răspuns favorabil s-a primit în luna octombrie 2021, când proiectul a fost admis în prima etapă de verificare administrativă și eligibilitate. Evaluarea tehnico-financiară a fost ultima etapă de analiză, proiectul inițial fiind declarat eligibil, urmând ca în perioada imediat următoare edilii comunei să semneze contractul de finanțare.

Ar fi o realizare importantă în viața cotidiană a locuitorilor comunei, dornici de a avea și ei în locuințele lor gaz metan, o sursă de încălzire despre care atât de mult se discută în ziua de astăzi, dar deosebit de necesară.

În comuna Mica, în acest an vor fi continuate și lucrările de extindere a rețelei de apă. Printre altele, de apă potabilă din sursa Gilău vor beneficia și cetățenii satului Dâmbu Mare. De asemenea, va fi extins și sistemul de canalizare, în câțiva ani toate localitățile rurale din zonă fiind racordate la conducta principală.

SZEKELY Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut