GAL Câmpia Transilvaniei și-a consultat partenerii privind dezvoltarea locală

Continuând procedurile de consultare a partenerilor asociați încă de la înființarea acestei structuri asociative pe dimensiunea celor 14 unități administrativ – teritoriale, Grupul de Acțiune Locală Câmpia Transilvaniei a organizat o întâlnire de lucru în care au fost prezentate domeniile și condițiile accesării sumelor nerambursabile privind dezvoltarea proiectelor locale.

La această întâlnire desfășurată la Cojocna, au participat primarii comunelor asociate, societăți private, persoane fizice și alte asociații din acest mare teritoriu geografic.

Managerul GAL Câmpia Transilvaniei, dna Angela Bereschi, a prezentat pe suport video întreaga documentație cerută de noua dezvoltare locală, insistând pe principiile de elaborare și implementare SDL pe această zonă subregională, pe calitatea parteneriatului în elaborarea strategiei și crearea unor bune relații de cooperare dintre toți actorii de la nivelul teritoriului, care trebuie să dea dovadă de multă inovare în context local.

Tema unificatoare, a ținut să sublinieze managerul, trebuie să fie Moștenirea Câmpiei Transilvane, în care se găsește patrimoniul local, teritoriul, oameni și meșteșuguri, obiceiuri și tradiții, servicii de bază și nu în cele din urmă, obiective turistice.

În plan concret s-a insistat pe elaborarea unor proiecte investiționale în infrastructura locală, din care să nu lipsească susținerea dezvoltării patrimoniului material și uman, investiții în infrastructura socială și a sănătății, în privința energiei verde și regenerabile, în activități de mediu, în agricultură, gestionarea deșeurilor, atenuarea depopulării satelor și multe altele din domeniile social, de mediu și economic.

Pe marginea acestor prognoze de elaborare a unor proiecte consolidate de dezvoltare locală, au vorbit și au venit cu numeroase propuneri primarii comunelor: Cojocna, Mociu, Palatca, Suatu, Căianu, Geaca, Cătina, respectiv: Sorin Ranga, Vasile Focșa, Ioan Huldușan, Szabo Mihai, Daniel Crișan, Mihai Moldovan și Florin Borbely, dar și o serie de reprezentanți ai mediului privat și asociativ din GAL.

Din numeroasele intervenții s-a desprins concluzia că sumele alocate pentru dezvoltarea proiectelor în aproape toate domeniile sunt foarte mici pentru necesarul acestor comune, ba mai mult, unii edili s-au plâns de imposibilitatea rezolvării câinilor comunitari, spunând că transportul a șapte câini la centrele de preluare este mai scump decât transportul elevilor la școală?.

Au fost și propuneri bune comunitățile locale de aici. Bunăoară, directorul Băilor Cojocna, Dorel Timofte și medicul Cristian Dan, au propus inițierea unui proiect cu participarea medicilor de familie și conducerea băilor Cojocna, care să mijlocească, să demareze un program de tratare a suferinzilor de afecțiuni reumatismale și locomotorii, în baza de tratament modernizată a băilor, care funcționează în toate anotimpurile anului.

Dumitru VATAU

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut