Fumul incendiilor „în cascadă” afectează calitatea aerului respirat la Cluj

Degajările de fum de la incendiile de vegetație, care în ultima perioadă nu contenesc să fie provocate de cei care își igienizează greșit terenurile în proximitatea orașului Cluj-Napoca, pot afecta calitatea aerului.

Mai mult aceste degajări de fum pot pune în pericol sănătatea oamenilor și a animalelor din zonele afectate. Este și părerea specialiștilor care supraveghează calitatea aerului, mai precis a reprezentanților Agenției pentru Protecția Mediului Cluj. Astfel, în urma solicitării ziarului Făclia privind felul în care degajările de fum de la incendiile de vegetație afectează calitatea aerului, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, dr. ing. Grigore Crăciun, a răspuns că „Datorită emisiilor de monoxid de carbon (CO), dioxid de carbon (CO2) și pulberi PM10 / PM2.5 degajate în urma incendiilor, poate fi afecta sănătatea populației din zona respectivă. Impactul asupra sănătății populației poate fi evaluat de către Direia de Sănătate Publică.” Directorul APM Cluj, Grigore Crăciun, a mai precizat că „Distrugerea prin incendiere a vegetației afectează habitatul diferitelor specii de animale și păsări din arealul respectiv.

Citând aceeași sursă, în perioada 9- 10 aprilie 2024, în care s-au produs mai multe incendii de vegetație uscată din proximitatea orașului Cluj-Napoca, inclusiv cel din Făget, calitatea aerului a avut calificativul „Acceptabil”, situându-se sub cel din capul listei calității aerului, calificativ denumit „Bun”.

Totodată, directorul APM Cluj, a asigurat că în perioada 9-10 aprilie 024, în municipiul Cluj – Napoca nu s-au înregistrat depășiri a valorii limită zilnice la niciuna din stațiile de monitorizare a catității aerului. Acesta a mai transmis că Agenția pentru Protecția Mediului Cluj se implică constant în acțiuni organizate de diferite unități de învățământ, atât școli cât și universități prin seminarii pe diferite teme care au drept scop protecția mediului înconjurător.

Vă reamintim că în ultimele zile tot mai multe incendii de vegetație uscată s-au manifestat în vecinătatea orașului Cluj-Napoca. În ceea ce privește unul dintre incendii, cel din Făget, două nopți la rând pompierii au acționat să anihileze focarele ascunse, deși focul fuseseră stins peste zi. În dimineața de 10 aprilie 2024, clujenii din cartierele Bună Ziua, Europa, Mănăștur și Calea Turzii au fost surprinși să constate că în atmosferă exista un fum dens și un miros înecăcios. Forțele antrenate să acționeze la incendiul din Făget denotă că incendiul s-a manifestat insistent și că a fost dificil de lichidat. Miercuri seară, pompierii au informat că focul a fost stins și că rămân în zonă peste noapte pentru a identifica posibile focare ascunse. Incendiul ar fi pornit de la o persoană neglijentă care a aprins vegetația uscată pentru igienizarea terenului, focul extingându-se ulterior la litiera pădurii.

foto ISU Cluj

T.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut