Fostul şef al Pentagonului Donald Rumsfeld a încetat dn viaţă

Fostul şef al Pentagonului Donald Rumsfeld, principalul arhitect al războiului din Irak

în timpul mandatului preşedintelui George W. Bush, a încetat din viaţă la vârsta de 88 de ani, a anunţat miercuri, într-un comunicat, familia sa, relatează Reuters şi AFP.

Fost pilot de marină, Donald Rumsfeld a condus războiul din Afganistan în toamna anului 2001, după atacurile din 11 septembrie, şi a fost arhitectul invadării Irakului în 2003.

”Poate că va intra în istorie pentru realizările sale extraordinare pe parcursul a şase decenii de serviciu public”, dar ”cei care l-au cunoscut cel mai bine” îşi vor aminti ”dragostea sa neclintită pentru soţia sa Joyce, familia şi prietenii săi şi de integritatea pe care a adus-o unei vieţi dedicate ţării sale”, au afirmat apropiaţi ai fostului responsabil american, potrivit unui comunicat.

Îndepărtarea rapidă a regimului talibanilor în Afganistan i-a dat o statură puternică în cadrul administraţiei Bush, dar reputaţia sa a fost afectată de rezultatele intervenţiei SUA în Irak şi de scandalul de la Abu Gharib.

Fotografiile cu deţinuţi irakieni torturaţi şi umiliţi de soldaţi americani în închisoarea Abu Ghraib au stârnit indignare la nivel mondial.

Donald Rumsfeld a condus Pentagonul din 1975 până în 1977, apoi din 2001 până în 2006. La primul mandat, el a fost cel mai tânăr ministru al Apărării şi la revenirea sa, în 2001, el devenise cel mai vârstnic şef al Pentagonului.

Campion la lupte, el a fost membru al Congresului, apoi ambasador american la NATO (1973-1974), înainte de a fi secretar general al Casei Albe sub conducerea lui Gerald Ford (1974-1975), ministru al Apărării (1975- 1977) şi candidat la învestitura Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale din 1988, notează AFP.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut