Fondurile PNRR nu satisfac așteptările administrațiilor publice locale

• Interviu cu dl. David Prunean, primarul comunei Vad •

Frumusețea spațiului rural este inegalabilă și în prima lună a toamnei, sau mai bine zis a anotimpului atât de mult iubit de noi datorită roadelor ce-și împlinesc maturitatea culorilor și a aromelor ce vin dinspre legumele ce sunt procesate de gospodine, pomii fructiferi și viile doldora de ciorchine ce vor ajunge, în curând, și în mustării.

Comuna Vad, ce gravitează pe o parte importantă din lungimea cursului Someșan, își are pitorescul său în lunci, dar și colinar, dominat de imensitatea verdelui târziu ce se întinde pe aproape 77 de km pătrați pigmentați cu o sumedenie de plante medicinale ce nu-și mai găsesc, din păcate, utilitatea în zilele noastre datorită faptului că Plafar Dej este de mulți ani doar…istorie.

În acest debut de toamnă am purtat un fructuos dialog cu dl. David Prunean, primarul comunei din proximitatea Dejului, unde proiectele coordonate de edil sporesc confortul acestei unități administrativ – teritoriale compusă din satele: Bogata de Jos, Bogata de Sus, Calna, Cetan, Curtuiușul Dejului, Valea Groșilor și Vad.

Rep: Dle primar, David Prunean, cum am aflat, de mai multă vreme, de la ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, că au fost depuse documentațiile pentru a doua transă de plăți din Programul PNRR, vă rog să ne detaliați care sunt așteptările dumneavoastră și ce proiecte au șansa de a fi dezvoltate cu banii proveniți din această sursă?

David Prunean: Din păcate negocierile făcute cu Uniunea Europeană nu prea ne ajută pe noi, administrațiile publice locale, să accesăm sumele ce acoperă nevoile cerute de dezvoltarea mediului rural. Aceste sume repartizate sunt mici, iar prețurile exorbitante la energie și materiale de construcții ne blochează în demararea proiectelor depuse.

Bunăoară, proiectul nostru de reabilitare și modernizare al sediului grădiniței nu poate fi realizat cu sumele repartizate, iar din dorința de a nu pierde suma oferită, am procedat la finanțarea a două proiecte mai puțin costisitoare, respectiv digitalizarea serviciilor publice și achiziționarea unei stații pentru alimentarea autoturismelor electrice.

Rep: Apropo de investiții, pentru proiectele eligibile, avem Programul Național,,Anghel Salini’’, ce speranțe aveți, în așteptare, să obțineți din această sursă?

David Prunean: Avem mai multe proiecte importante prin a căror implementare putem crește confortul familiilor ce trăiesc în perimetrul comunei noastre.

Un prim proiect, care dorim să aibă și cuvenita prioritate, vizează înființarea rețelei de canalizare în satele Bogata de Sus, Bogata de Jos, Calna și Curtuiuș. Trebuie să menționez faptul că avem apă potabilă în toate localitățile componente UAT, unde rețeaua de aducțiune – distribuție măsoară 60 km., inclusiv canalizare la Vad, Cetan și Valea Groșilor.

Al doilea proiect este destinat aducțiunii rețelei de gaz metan, iar prin al treilea ne propunem să reabilităm întreaga rețea de drumuri din comună. Toate trei așteaptă finanțarea, însă nu știm ce sume ne vor fi repartizate de guvernanți, deci certă este doar așteptarea.

Rep: Nu am fost de mai bine de o jumătate de an în comuna dumneavoastră, perioadă în care s-au terminat lucrările podului peste Someș, obiectiv care înlocuiește vechiul bac, care, s-o spunem mai pe înțelesul tuturor, ducea de sute de ani, în spate, producțiile agricole de pe întinsele suprafețe din dreapta râului Someș, dar și a populației comunei ce se deplasa pentru a-și rezolva nevoile cotidiene spre alte localități, ca să nu mai vorbim de mărfurilor ce coboară spre comuna Vad de pe drumul național Dej – Baia Mare și de la gara feroviară Câțcău. Putem trece podul cu cinci arce, azi, dle primar?

David Prunean: Da, se poate trece, însă nu am făcut cuvenita recepție și dare în folosință oficială datorită unor mici lucrări ce trebuie terminate pe malul drept al Someșului. Oricum, în această perioadă se trece în siguranță peste acest pod ce a necesitat investiții de 1 milion de euro. Este însă o lucrare destul de solidă, iar accesul la drumul național nu ne mai trimite să ocolim prin Dej, ci ieșim direct la Câțcău, adică distanța a coborât și s-a apropiat la 1,2 km de drumul european și de gara din comuna vecină. Accesul spre țară și Europa va fi mult mai ușor. Și tot în acest început de septembrie și an școlar, am finalizat și investiția de modernizare a școlii gimnaziale din centrul comunei, care a avut o mare întârziere motivată.

Rep: De ce au întârziat așa de mult aceste două lucrări, la pod și la modernizarea unității de învățământ din centrul civic al comunei?

David Prunean: Fără a-i apăra pe constructori, trebuie să recunosc că aceste creșteri galopante ale materialelor de construcții au necesitat suplimentări bugetare, care, la noi, necesită analize de tot felul, aprobări și multă scriptologie.

Rep: Putem concluziona că cei 200 de elevi ai comunei Vad, încep anul de învățământ într-o unitate școlară modernă și bine dotată?

David Prunean: Este chiar o plăcere să fii elev în aceste spații complet reabilitate cu fonduri guvernamentale care, am curajul de a spune că această necesară investiție sporește…sănătatea procesului educațional dorit de comunitatea noastră.

Toată clădirea a suferit îmbunătățiri esențiale prin înlocuirea acoperișului, parchetări, înlocuirea cablajului electric, grupuri sociale interioare cu apă curentă, canalizare. Finisaje moderne, încălzire cu pompe de căldură, camere video, internet și dotări ale acestui secol. Deschiderea anului de învățământ o să fie o surpriză plăcută pentru școlari și chiar pentru părinții lor.

Mai mult, s-a făcut și o împrejmuire nouă, iar prin achiziție a fost mărită curtea școlii cu încă 1700 mp, spațiu în care am și demarat proiectul amenajării unui frumos teren de sport unde se pot desfășura atât orele din programul de învățământ, cât și alte competiții sportive școlare.

Rep: Haideți să revenim la Bac, ce faceți cu el, îl scoateți la… pensie?

David Prunean: Noi o să-l ținem în conservare și nu-i dorim pensionarea. Dacă se găsesc întreprinzători să-i redea utilitate, pot să demareze facerea tuturor demersurile necesare în acest sens, care implică, în primul rând, acordurile proprietarilor de terenuri de pe cele două maluri ale Someșului, avizul de la Apele Române, stabilirea locației, iar noi, administrația publică locală, îi acordăm tot sprijinul.

Noul pod a fost construit pe locul unde a funcționat bacul, însă datorită faptului că acolo duce drumul comunal 177, proiectul nostru nu primea avizele necesare pe alt loc, deci nu era eligibil pentru a dezvolta această investiție de 1 milion de euro.

Rep: Dle primar, din surse jurnalistice am aflat că nu de mult a avut loc o licitație deosebită, unică și foarte importantă pentru dezvoltarea comunității locale și nu numai. Spuneți-ne, în premieră, despre ce este vorba?

David Prunean: Fiecare primar, fiecare Consiliu local se gândesc permanent să găsească programe de dezvoltare a localităților lor, în dorința de a accede cât mai repede la mult dorita independență economică – financiară, care ne ștrangulează, acum, dorita creștere al confortului vieții în mediul rural.

Cu sprijinul Consiliului nostru local am identificat 17 ha de teren ( circa 172 mii mp) pe care l-am introdus în suprafața intravilană, apoi l-am scos la licitație pentru a înființa un Parc industrial. Prima licitație a fost un eșec, iar la a doua s-au prezentat două firme care au licitat terenul.

Rep: Și ce urmează să se dezvolte pe acest Parc industrial, care se pare că este unicul generat de o comună ce nu are nici 2000 de locuitori?.

David Prunean: Una din societăți vrea să construiască o fabrică de hidrogen, iar alta un parc de panouri voltaice. Important este faptul că din suma încasată pe chiria acestor suprafețe de teren concesionate, din impozitele ce ni se cuvin, creăm premisele financiare pentru dezvoltarea unui nou Parc Industrial, unde vrem să amplasăm bateriile solare pentru producerea curentului necesar consumului din instituțiile comunei și chiar pentru iluminatul public.

Rep: De unde se poate asigura forța de muncă necesară demarării producției în acest Parc industrial?

David Prunean: În principal de pe plan local. Avem suficienți disponibilizați bine pregătiți, sau capabili de a se reprofila pentru tehnologii noi, mulți din aceștia muncesc în străinătate, departe de familii, și cred că-și doresc un loc de muncă lângă casă și copii.
În acest sens am să sprijin administratorii și managerii firmelor cu numerele de telefoane ale persoanelor ce lucră afară, pentru a le oferi șansa unui loc de muncă în propria țară, în propria comună.

Rep: Ce ne puteți spune despre prețurile la curent și combustibil auto?

David Prunean: Consumul de curent în rețeaua iluminatului public a scăzut simțitor în urma modernizării rețelei cu lămpi de ultimă generație, însă prețurile aberante al facturilor din ultimele luni nu sunt suportabile de modestul nostru buget, sens în care Guvernul trebuie să găsească de urgență soluții pentru a nu ne băga în faliment. Cheltuielile sunt insuportabile ținând cont că sistemul de încălzire la Școala gimnazială și Primărie se face cu pompe de căldură, iar transportul elevilor, la și de la școală cu două microbuze, însumează sute de km zilnic in cele șapte sate.

Rep: Deci avalanșa scumpirilor, a inflației ce atinge cote fără precedent, impune găsirea unor soluții atât pe verticală, dar și pe orizontala administrațiilor publice locale.

David Prunean: La nivelul comunelor sunt soluții dar ele nu pot fi concretizate, implementate fără resurse financiare. Tocmai de aceea am modificat PUG-ul și am trecut cele 17 ha dintr-o fostă pășune în zonă industrială, pentru a atrage un cât mai mare număr de investitori capabili să ne sprijine în realizarea multor proiecte ce mijlocesc dezvoltarea satului românesc. Acest sat care a sprijinit și a fost părtaș multe decenii la dezvoltarea orașelor din jurul lor, iar de zeci de ani este neglijat de guvernele noastre, provocând exodul forței de muncă active în afara granițelor țării. Și cum sumele repartizate din PNRR, de vreo 26 de mii de euro, cât am primit noi, sunt nesemnificative în raport cu necesarul, tocmai de aceea, repet, ne gândim la înființarea unui parc voltaic propriu și alte proiecte prin care să ne sporim veniturile și locurile de muncă ce aduc acea prosperitate dorită, nu doar de noi, ci de marea majoritate a românilor.

Interviu realizat de Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut