Flăcările ard amenințător la porțile Clujului. Pompierii în Făget mai bine de 24 de ore

UPDATE : Pompierii luptă mai  bine de 24 de ore cu focul în incendiul de la Făget. Urmează cea de-a doua noapte de identificare și lichidare a focarelor care se reaprind sporadic în zona afectată

Dacă până acum incendiile de vegetație puneau în pericol pădurile din județ, de marți, 9 aprilie 2024, focul pare să pună în pericol orașul, mai ales prin fumul care se degajă în atmosferă. deși prea puțini cetățeni conștientizează pericolul. Astfel, miercuri dimineață, 10 aprilie 2024, clujenii din cartierele Bună Ziua, Europa, Mănăștur și Calea Turzii au fost surprinși să constate că în atmosferă exista un fum dens și un miros înecăcios.

Cartierele Clujului, înecate în fum

De dimineață, obișnuiți cu deschisul geamurilor pentru aerisire camerelor, clujenii au trebuit să le țină închise pentru a nu intra în apartamente sau case fumul și mirosul de ars. De asemenea, cei care s-au deplasat, în respectivele zone, au trebuit să suporte situația creată, inspirând un aer amestecat cu fum.

Cel mai probabil, fumul ar fi provenit de la mai multe incendii care s-au produs marți, 9 aprilie 2024, în proximitatea orașului Cluj-Napoca. Unul dintre incendii, s-a manifestat destul de periculos, focare care păreau stinse martă seară, reizbucnind în forță spre miercuri dimineață. Este vorba de incendiul care a cuprins litiera pădurii din vecinătatea drumului Sfântul Ioan, din Cluj-Napoca, care a izbucnit ieri, 9 aprilie 2024. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj-Napoca, incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ zece hectare. După câteva ore de luptă cu focul, seara, pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca împreună cu personal din cadrul Ocolului Silvic au reușit să lichideze în totalitate incendiul. Totuși, pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au rămas peste noapte pentru supravegherea zonei afectate de incendiul de litieră din Făget. La fața locului a staționat și o autospecială de intervenție rapidă.

Focare reaprinse. Forțele pomperilor – suplimentate

Miercuri dimineață, pompierii clujeni au informat că echipajele de la fața locului au primit „întăriri” considerabile deoarece mai multe focare s-au reaprins. „Având în vedere faptul că zona a cuprins foarte multe pante abrupte, iar peste noapte nu au vizibile flăcări deschise, dimineața au fost observate mai multe focare care s-au reaprins în interiorul depunerilor de resturi vegetale din pădurea de rășinoase. Drept urmare forțele de la fața locului au fost suplimentate cu trei mijloace de intervenție din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, precum și din cadrul Ocolului Silvic, a RADP, Poliția Locală și compania de salubritate. În prezent, au fost identificate mai multe focare dispersate pe toată zona afectată de ardere, iar pentru lichidarea acestora se acționează atât cu autospecialele pentru stingerea incendiilor cât și cu mijloace de primă intervenție”, transmiteau miercuri, 10 aprilie 2024, la ora 9:33, salvatorii clujeni.

Forțele antrenate să acționeze la incendiul din Făget denotă că incendiul s-a manifestat insistent și a fost dificil de lichidat. La amiază, pompierii au informat că focul a fost stins și că sunt încă în zonă pentru a identifica posibile focare ascunse. Incendiul ar fi pornit de la o persoană care a aprins vegetația uscată pentru igienizarea terenului, focul extingându-se ulterior la litiera pădurii.

UPDATE: Miercuri seara, la ora 20.06, pompierii au revenit cu o informare, precizând că la incendiul din Făget acționează cinci subofițeri și o autospecială pentru stingerea incendiilor, fiind focare care se reaprind sporadic pe toată zona de ardere. Aceștia au mai afirmat că pompierii vor rămâne la fața locului pentru a supraveghea zona și pe timpul celei de-a doua nopții.

De asemenea, marți, 9 aprilie 2024, s-a produs un alt incendiu de vegetație uscată în apropiere de strada Cetății, în localitatea Florești. Potrivit ISU Cluj, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Florești au intervenit pentru stingerea incendiului, fiind împiedicată propagarea flăcărilor mai departe de limitele în care se manifestau.

Un alt incendiu care a provocat degajarea fumului în atmosferă a fost cel pornit marți, 9 aprilie 2024, de la o autilitară, încărcată cu cauciucuri, care a luat foc pe centura Vâlcele-Apahida. Focul s-a extins la stufărișul din apropierea căii rutiere astfel că pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în stingerea unui incendiu violent de stufăriș, care s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ cinci hectare. În sprijinul pompierilor a intervenit și personal din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Feleacu.

Pentru a informa clujenii cât mai corect, mai precis în ce fel degajările de fum de la incendiile de vegetație au afectat calitatea aerului, am cerut informații de la Agenția pentru Protecția Mediului Cluj. Din păcate, până la închiderea ediției, aceste informații nu ne-au fost furnizate.

Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut