Finanțare europeană pentru dotarea unui spital clujean

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” a obținut, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, noi fonduri europene pentru consolidarea capacității unității sanitare în gestionarea crizei sanitare COVID-19.

Conform reprezentanților CJ Cluj, contractul de finanțare recent semnat prevede achiziționarea a nu mai puțin de 10 aparate medicale, inclusiv de testare moleculară COVID-19, care vor intra în dotarea Laboratorului instituției spitalicești, precum și a 152.400 de echipamente de protecție, care vor asigura necesarul până în luna aprilie 2021. Valoarea dotărilor de care urmează să beneficieze Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, este de 2.360.962,92 de lei. Având în vedere urgența achiziționării acestora, forul administrativ județean a cuprins în bugetul propriu sumele necesare, urmând ca banii să fie ulterior recuperați de la Uniunea Europeană în baza acestui proiect finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
„E îmbucurător faptul că am câștigat această nouă finanțare europeană ce va contribui direct la diminuarea riscului de contaminare și la limitarea răspândirii virusului. Noile aparaturi și echipamente de protecție vor sprijini medicii în furnizarea celor mai bune servicii, asigurând, totodată, protecția personalului medical și a pacienților”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Spitalul are în dotare echipamente şi aparate medicale, aparatură de radiodiagnostic şi imagistică medicală, instrumentele şi echipamentele necesare pentru efectuarea an-alizelor medicale de hematologie, biochimie, precum şi, după caz, microbiologie, imunologie şi/sau toxicologie.

In Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca se desfășoară activități de învăţământ şi cercetare ştiinţifico-medicală, cât şi de educaţie medicală continuă, în conformitate cu prevederile regulamentului de organizare şi funcţionare al acestuia, aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii. Începând cu luna martie, spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca tratează pacienți infectați cu noul coronavirus( COVID19). S-au organizat, au făcut circuite adecvate epidemiologic, s-au adaptat noilor condiții. La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” s-a folosit pentru prima oara terapia cu Oxid Nitric la un pacient tanar, in stare grava, cu diagnosticul de SARS-COV2.

Conisliul Județean a investit în ultimii doi ani puțin peste 6,6 milioane de lei, banii fiind investiți pentru un turn de chirurgie minim invazivă – sistem optim pentru chirurgie minim invazivă, un generator Ethicon Endosurgery Generator, o unitate de coagulare cu argon-plasmă APC, un fibrobronhoscop pentru aspirații, o mașină de spălat și dezinfectat endoscoape, o masă pentru examinări bronhologice, un aparat de ventilație JET, o masă de operație mobilă electromecanică, 10 seringi automate, un aparat de anestezie, un videomediastinoscop, un dispozitiv de încălzire instantanee a sângelui, un sterilizator cu plasmă, un dispozitiv de prevenție a trombozei venoase profunde, un aparat Roentgen mobil, opt aparate de ventilație non invazivă, două fibrobronhoscoape, 218 paturi, un aparat de ventilație mecanică, două scaune pentru endoscopie bronșică, o linie Diamed, un aparat de gazometrie, patru trolii pentru medicație, un electrocardiograf, un termostat – incubator, o centrifugă fără răcire, un autoclav vertical semi-automatic, două capnografe cu pulsoximetru, un autovehicul pentru transport sanitar neasistat cu dotare A2 – ambulanță tip A2, șase containere pentru sterilizarea instrumentarului, un server, licențe pentru programe informatice precum și pentru lucrări de extindere, etajare, amenajare, reabilitare, dotare și întocmirea documentațiilor necesare.

A.M.C.


Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut