Finanțare de proiecte în cadrul Programului „Cercetarea fundamentală și de frontieră”

Ministerul Educației și Cercetării a aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, lansarea competiției 2020 pentru Proiecte de Cercetare Exploratorie (PCE) din cadrul Programului 4 – Cercetare fundamentală și de frontieră, Planul Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDI III). Proiectele de Cercetare Exploratorie (PCE) au ca scop susținerea și promovarea cercetării științifice fundamentale, interdisciplinare și/sau exploratorii din România.

Programul se adresează cercetătorilor cu performanțe demonstrate prin calitatea și recunoașterea internațională a publicațiilor științifice, inclusiv celor care activează în străinătate (cetățeni români sau străini) și doresc să conducă proiecte de cercetare de înalt nivel științific în instituții din România.

Competiția are alocată suma de 90.000.000 de lei. Conform celor anunțate de MEC, proiectele contractate în urma evaluării cererilor de finanțare depuse și admise la finanțare au ca principale obiective: creșterea prestigiului cercetării științifice din România, cuantificat prin rezultate științifice de nivel internațional; identificarea, susținerea și dezvoltarea echipelor de cercetare pentru a le permite să atingă, să mențină și să consolideze masa critică necesară competitivității acestora pe plan internațional; atragerea resurselor umane naționale și internaționale de calitate pentru dezvoltarea cercetării științifice din România; implementarea principiului „finanțarea urmează performanța” în cercetare.

Detalii cu privire la modalitatea de desfășurare a competiției, pe https://uefiscdi.gov.ro/proiecte-de-cercetare-exploratorie#ss.

M. T.

Articole din aceeasi categorie