Filarmonica Transilvania

Handel, Torelli și Luly în finalul stagiunii

joi, 16 iulie, 18. 00 * Cluj Arena

Finalul stagiunii 2019/2020 va avea loc astăzi, joi 16 iulie, mutare cauzată de o posibilă ploaie vineri. Sper ca schimbarea să fie una de bun augur, care să mulțumească cor, orchestră, dirijori, staff administrativ, staff tehnic și public deopotrivă. Avem toate motivele să dorim ca acest concert vocal-simfonic să aibă loc.

Programul de concert este, prin compozitori și lucrări propuse audiției, baroc. Ne reîntâlnim cu arta componistică a trei mari nume ale barocului muzical, Georg Friedrich Handel, Giuseppe Torelli și Jean-Baptiste Lully, în general rar programați și ascultați pe scene din România.

Programul serii de concert-dirijor Gabriel Bebeșelea, dirijorul corului Cornel Groza; solist Gyarmati Gabriel/trompetă-este atrăgător și interesant, subliniez acest lucru. Handel este prezent cu Imnul încoronării din ”Zadok the Priest”, imn compus pentru încoronarea regelui George II, 1727. Imnul în sine care stă și la baza imnului Champions League. Tot din Handel sunt de ascultat Suita în fa major din ”Muzica apelor, Muzica focurilor de artificii”, colecție de piese orchestrale, formate din câte trei suite, prezentate în premieră pe…17iulie, 1717!!! Lucrarea i-a fost solicitată lui Handel de către regele George I.

Giuseppe Torelli interesează prin Concertul în re major pentru trompetă, puțin cunoscut, motiv pentru care aplaud includerea piesei în concert.

În fine, finalul aparține Corului Filarmonicii clujene, interpretare a corului final din opera ”Bellerophon” de Jean-Baptiste Lully, operă cu premiera pe scena Theatre du Palais-Royal de la Paris, 31 ianuarie, 1679. Lucrarea s-a bucurat încă din prima seară de succes, urmarea fiind nouă luni consecutive de programări scenice. ”Bellerophon”, tragedie lirică barocă, 5 acte, are drept sursă de inspirație o legendă grecească.

Filarmonica Transilvania, după concertul din această seară, își va relua activitatea la mijlocul lunii septembrie. Sperăm să fie în cu totul și cu totul alte condiții, cele normale actului artistic de vârf.

Să mulțumim colectivului Filarmonicii Transilvania pentru serile oferite până în prezent, efort deosebit de acomodare la condițiile oferite, de concepere a unor programe muzicale nu numai diverse stilistic, ci și atrăgătoare.

Demostene ȘOFRON

Articole din aceeasi categorie