Festivalul Zilele Culturale Maghiare din Cluj revine „la normalitate”

După două ediții desfășurate în condiții de pandemie, festivalul Zilele Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC) revine la normalitate, aducând în fața publicului un eveniment la fel de amplu precum cel din 2019.

Cea de-a XIII-a ediție ZCMC, care va avea loc între 13 și 21 august, se va desfășura sub sloganul „Prezent!”, sintagmă care – precizează organizatorii – dorește să sublinieze atât permanența festivalului în peisajul evenimentelor clujene, cât și faptul că „își îndeplinește menirea indiferent de vremuri”.

Pentru ediția din acest an sunt anunțate nenumărate vernisaje și expoziții, concerte, spectacole de teatru, balet și operă, tururi ghidate, activități pentru copii, lansări de carte, dansuri tradiționale, proiecții de film, competiții sportive, evenimente gastronomice, degustări de vin, jocuri medievale și petreceri.

ZCMC se va desfășura în locurile deja cunoscute – Piața Unirii, Muzeul de Artă/ Palatul Bánffy, Muzeul Etnografic, strada Potaissa, Grădina cu ruine, excepție făcând strada Mihail Kogălniceanu, care se află în proces de modernizare.

Primele două zile din festival (13 și 14 august) vor fi dedicate vernisajelor, gala oficială de deschidere urmând a avea loc luni, 15 august, la Opera Maghiară din Cluj. În fiecare zi de festival, pe scena din Piața Unirii vor avea loc câte două concerte, susținute de Budapest Klezmer Band, Varga Miklós, Republic, Csik Zenekar și Presser Gábor, Loose Necktise Society, Grund, Pokolgép, Bagossy Brothers Company. Tot în Piața Unirii vor avea loc și spectacolele de dansuri populare din cadrul Festivalului Internațional „Sfântul Ștefan”.

Curtea Palatului Bánffy va găzdui concerte de jazz și world music și concerte pentru copii, iar petrecerile de seară vor avea loc pe str. Iuliu Maniu 4. Iubitorii sportului vor putea concura la Crosul Donaton, aflat la a patra ediție, care se va desfășura în Parcul Etnografic Romulus Vuia’’ și pe cărările pădurii Hoia.

Ediția din acesta an a ZCMC se va încheia cu spectacolul Silvia (Csárdáskirálynő)”, de Emmerich Kálmán, în interpretarea Teatrului de Operetă din Budapesta și într-o regie nouă.

ZCMC este organizat de Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj, în colaborare cu Asociația Clujul Comoară și cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut