Festivalul Jocul Satului la Frata, a devenit un simbol al spiritualității tradiționale

Chiar dacă acest anotimp are un soare sufocant, pe arealul geografic al viguroasei comune Frata domină cele mai frumoase culori ale câmpului în acest ținut al Transilvaniei, în care vigoarea culturilor de porumb, floarea soarelui, cartofilor, a legumelor și fructelor ce-și acumulează acum plăcutele arome, dar și a potențialelor producții de grâu, din al cărui spic se simte gustul pâinii frământată de pricepute gospodine, în al căror aluat stă munca istovitoare a locuitorilor din această viguroasă comună în care oamenii își iubesc fără echivoc tradițiile milenare, și țin, ne condiționat, la sănătatea pământului.

Și actuala ediție, a XlX – a, a manifestării folclorice de aici a reunit nu doar soliști și formații artistice, ci și fiii și fiicele satelor Frata, Bercheșu și Soporu de Câmpie, risipiți prin țară și lume, dorul lor legitim de locurile natale, amintirile copilăriei, care sunt mereu frumoase și puternice, își găsesc vibrația sufletească la această mare sărbătoare.

Spun că este mare prin acest tezaur al tradițiilor moștenite ce dau amplitudinea acestui îndrăgit festival a jocului satului românesc, pentru care eforturile organizatorilor sunt demne de toată lauda și a-și nominaliza aici, chiar cu majuscule, triada ce manageriază destinele acestei unități administrativ – teritoriale, adică primarul Cristian Cherecheș, vicele Vasile Pop și consilierul pe probleme de administrație publică Dumitru Chiorean.

An de an, valorile folclorice și meșteșugărești tradiționale recuperate de la generațiile trecute le găsim pe scena tricoloră din centru civic al Frății, unde se cântă și se joacă de iubitorii cântecului și dansului popular ce au rădăcini și obiceiuri milenare, dar prețuite și îndrăgite de vârstnici, tineri și copii.

La Frata ce-i frumos nu piere, fapt dovedit de călăreții îmbrăcați în straie populare și tricolore ce au precedat deplasarea căruțelor cu artiști, oficialități și vârstnici spre scena împodobită cu țesături și cusături artizanale unde a avut loc ceremonialul deschiderii festivalului prin slujba de binecuvântare săvârșită de preoții din parohiile comunei și salutul unor oaspeți care au participat la acest eveniment de mare amploare.

Primarul comunei, Cristian Cherecheș a primit felicitări din partea preoților pentru modul cum a reușit să concretizeze un număr important de proiecte pentru binele comunei, apoi edilul a salutat întreaga prezență și a adresat sincere mulțumiri pentru participare la acest festival cu numărul 19, care, pe lângă componenta cultural – folclorică, are și una social – umanitară de mare respect și apreciere a familiilor care ne-au dat viață, ne-au crescut, ne-au educat și au rostuit numeroase valori materiale și spirituale în satele comunei Frata.

Și în acest an premiem familiile care au 50 de ani de conviețuire, familiile cu 60 de ani, acordăm titlu de cetățean de onoare dnei Lucreția Șomlea care a lucrat 40 de ani în Primărie și dnei prof. Ana Hapa, care timp de 40 de ani a fast cadru didactic în școala de aici, din care 17 ani a fost și director. Apoi, a continuat primarul, premiem elevii comunei care și-au luat bacalaureatul cu medii de peste 9, dar și tinerii fotbaliști ai comunei și alte persoane cu merite importante”, a declarat Cristian Cherecheș.

Edilul a ținut să aducă mulțumiri comunității pentru încrederea dată prin noul mandat, promițând că toate promisiunile vor fi realizate pentru creșterea confortului locuitorilor comunei, având ca suport sprijinul întregii administrații publice locale.

Cuvinte de apreciere și felicitări adresate primarului și celor implicați în buna organizare a festivalului ,, Jocul satului la Frata’’, au fost adresate de senatorul Răzvan Ciortea, care a transmis și salutul europarlamentarului Vasile Dâncu. În aceeași notă a respectului și aprecierii a vorbit și consilierul județean Alexandru Cordoș, iar Remus Lăpușan a ținut să sublinieze că la Frata sunt oameni harnici, în frunte cu primarul Cristian Cherecheș. „Tot aici sunt cei mai implicați fermieri din județul Cluj, și așa cum spunea Eminescu: ,, apa mării strop cu strop face al marilor potop’’, tot așa munca fiecăruia dintre noi poate face comunitatea din Frata mai prosperă…

Susținem proiectele comunei, susținem tradiția, susținem valorile satului românesc, susținem cultura și educația, împreună construim un viitor mai bun. Sănătate, o vară și o toamnă cu belșug tuturor!”, a spus Lăpușan.

Un frumos mesaj a adresat mulțimii și viceprimarul comunei, dl. Vasile Pop.

Trecându-se la premiere, primarul Cristian Cherecheș a înmânat diplome și cupe preoților prezenți, dnei bibliotecare Florentina – Lăcrămioara Pop, care a publicat mai multe lucrări și studii monografice despre comună, care se adaugă eternității tezaurului frătean, și dnei Ana Hapa, care a și provocat emoții și aplauze prin scurtul cuvânt rostit.

Aceleași onoruri au primit dna Raveca Soporan și fiica dânsei, Ana Maria Soporan, meșteri în artizanat care au și expus numeroase lucrări din cusături populare, apoi Luis Garcia, Ricardo Gonsalez și Zorița Hapa.

A fost premiate elevele: Larisa Denisa Pop, Dumitrița – Alicia Tămășan și Rafaela Amalia Covaci, care au luat examenul de Bacalaureat cu note de peste 9. A urmat apoi acordarea de premii, diplome și cupe echipei de fotbal- juniori a comunei și familiilor ce au împlinit un semicentenar de viață. Este vorba de Vasile și Melintia Cristea, Gheorghe și Raveca Iurean, Vasile și Leontina Maier, Teodor și Maria Naghi, Vasile și Maria Ploscar, Vasile și Letiția Rusu, Alexandru și Susana Suciu, Vasile și Florica Trif, Dumitru și Ana Tritean, Ioan și Maria Trif, Vasile și Maria Corpodean, Viorel și Maria Pătraș și Gheorghe și Ana Curta.

Familii cu 60 de ani de conviețuire sunt cu cinci mai puține. Iată-le: Cornel și Paraschiva Bercar, Nicolae și Letiția Cărăian, Alexandru și Ileana Funaru, Traian și Nastasie Tritean, Bogdan și Maria Csalai, Ioan și Lucreția Ciotlăuși, Ludovic și Iudita Csaszar, Gheorghe și Letiția Molnar. Toți au primit premii, urări de viață lungă și sănătate din partea primarului, care i-a și îmbrățișat, cupe și flori, dar și o masă comună oferită de Primărie, cu sprijinul sponsorilor.

Și despre ediția acestui an se pot scrie multe superlative, mai ales că întregul program al zilei s-a desfășurat pe o temperatură caniculară, o parte din participanți au avut locuri sub umbrelele și băncile așezate de administrația comunei pe platoul dintre Căminul cultural și Primărie , locație care a fost dominată și de mirosul îmbietor al grătarelor, micilor și berii reci aduse de întreprinzătorii în alimentație publică.

Ca și în anii precedenți, nu a lipsit parada portului popular, iar debutul programului artistic, prezentat de Dan Constantea, a început cu o suită de jocuri populare tradiționale prezentate de Formația de jocuri tradiționale Frata. Au jucat, aici, în această duminică formațiile frumos costumate din Popești, Rapsodia Someșană, Ansamblul Moștenirea, Juicani, Copiii Mociului și Jucăușii de la Frata.

Artiști de valoare au prezentat din frumoasele lor repertorii cele mai iubite piese folclorice, bine primite și aplaudate de public. Au desfătat comunitatea prezentă soliștii : Cosmin Mocean, Adelina Marin, Iosif Rusu, Lorena și Medeea Florentin, Marius Mătieș, Irina Popa, Mirela Mănescu, Ciprian Picovici, Roxana Moldovan, Cristian Pomohaci, Cristina Beldean Moșuțan, Giorgiana Deac, Alina Cătană, Șandorică Rizea și Roxana. Suportul muzical a fost asigurat de tarafurile din Soporu de Câmpie, în care sunt instrumentiști din trei generații.

Întregul program al festivalului a fost de o mare vibrație emoțională și aplaudată cum se cuvine de public.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut