Festivalul „Jocu’ de pe Câmpie”, la Mociu – ediția a XXV- a

Mai multe formații de jocuri tradiționale și ansambluri folclorice din județele Cluj și Mureș, alături de renumiți interpreți de folclor vor evolua duminică, 4 septembrie, în comuna clujeană Mociu, în cadrul unui eveniment folcloric reprezentativ pentru Câmpia Transilvană – Festivalul „Jocu’ de pe Câmpie”. Manifestarea, ajunsă la cea de-a XXV-a ediție, este organizată de Primăria și Consiliul Local Mociu, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Conform programului anunțat de organizatori, la ora 12:30 va avea loc o paradă a portului popular și a călăreților, prin centrul comunei, după care, pe scena amplasată în aer liber, din parc, va fi deschiderea oficială a evenimentului și evoluția formațiilor de jocuri tradiționale, a ansamblurilor folclorice participante și a interpreților vocali. Vor urca pe scenă: Formația de jocuri și obiceiuri tradiționale „Zorile” din Mociu, Ansamblul folcloric „Rapsodia clujeană” din Cluj-Napoca, Formația de jocuri tradiționale „Zegrenii din Ceaba”, Ansamblul „Miorița” din Cluj-Napoca, Formația de jocuri tradiționale din Frata, Asociația „De la lume adunate și înapoi la lume date” – Grupul „Jijicanii”, Ansamblul „Fiii Cămărașului” din comuna Cămărașu, Ansamblul „Doina Sărmașului” din orașul Sărmașu, jud. Mureș, Formația de dansuri tradiționale „Urca” și Ansamblul de jocuri populare „Vaida Cămărașu”.

În cadrul evenimentului vor evolua mai mulți soliști vocali: Ioan Dordoi, Aurel Șuteu, Nicolae Turcu, Mariana Pop, Georgeta Balla, Narcisa Balla, Voichița Naghi, Diana Haja, Denisa Țâțu, Ioana Șuteu, Claudia Prunar și prof. Claudiu Ciotleuș, alături de elevii clasei de canto popular, Mociu: Natalia Ghirișan, Delia Hășmășan, Adelina Hășmășan, Ionuț Fodor, Lucreția Sălăgean, Cristina Horvat, Maria Dipșan și Denisa Iarai.

Formațiile artistice invitate le vor oferi spectatorilor bogate și variate jocuri populare reprezentative, ce vor ilustra unica și inegalabila tradiție din Câmpia Transilvaniei. Festivalul, care are ca scop protejarea și a promovarea jocului tradițional din Câmpia Transilvaniei în rândul iubitorilor de folclor autentic, va fi prezentat de Grigore Sâmboan.

Prima ediție a Festivalului „Jocu’ de pe Câmpie” a avut loc în anul 1984 la Mociu, când au participat formații artistice din județul Cluj, dar și din Alba, Mureș sau Bistrița-Năsăud.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut