Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2022 | „Triangle of Sadness” a primit trofeul Palme dʼOr

Pelicula în regia lui Ruben Östlund (2022), o perspectivă satirică la adresa lumii modei şi a bogaţilor, a fost recompensată cu mult râvnitul trofeu la cea de-a 75-a ediție a prestigiosului festival internațional de film, în cadrul galei ce a avut loc sâmbătă, 28 mai, la Grand Théâtre Lumière. Regizorul este, totodată, și scenaristul filmului și unul dintre cei care s-au ocupat de montaj, alături de Mikel Cee Karlsson. Premiul din acest an este al doilea Palme d’Or pentru regizorul suedez, după „The Square”. În distribuție îi regăsim, printre alții, pe Woody Harrelson, Harris Dickinson, Charlbi Dean, Hanna Oldenburg și Oliver Ford Davies.

Marele premiu a fost câștigat la prezenta ediție de filmul Close, regizat de Lukas Dhont și de Stars at noon, în regia lui Claire Denis.

Cel mai bun regizor a fost desemnat PARK Chan-Wook, regizorul peliculei HEOJIL KYOLSHIM (Decision to leave).

Tarik Saleh a primit premiul pentru Cel mai bun scenariu, pentru filmul WALAD MIN AL JANNA (Boy from Heaven).

Lungmetrajul EO (r. Jerzy SKOLIMOWSKI) a atras Premiul juriului, distincție de asemenea acordată LE OTTO MONTAGNE, regia fiind semnată de Felix van Groeningen și Charlotte Vandermeersch.

Premiul aniversar cu ocazia celei de-a 75-a ediții a Festivalului de la Cannes a ajuns la TORI ET LOKITA, de Jean-Pierre Dardenne și Luc Dardenne.

Cea mai bună actriță a fost desemnată Zar Amir Ebrahimi, pentru rolul Rahimi din filmul Holy Spider al iranianului Ali Abbasi, iar trofeul Cel mai bun actor a fost înmânat de data aceasta lui Song Kang Ho, prezent în filmul Broker regizat de către Kore-Eda Hirokazu.

Metronom, premiat în secțiunea Un Certain Regard

Filmul în regia lui Alexandru Belc a reușit să obțină anul acesta trofeul pentru Cel mai bun regizor.

A fost, desigur, o muncă de echipă: imagine-Tudor Vladimir Panduru, decoruri-Bogdan Ionescu, montaj-Patricia Chelaru, sunet-Julien Blasco și Răzvan Ionescu.

Din distribuție fac parte: Mara Vicol – Roxana Paraschiv, Moldoveanu Mihnea – Geo, Andrei Miercure – Silviu, Mariuca Bosnea – Nicoleta, Eduard Chimac – Octav, Tiberiu Zavelea – Tibi, Claudia Soare – Maria, Briana Macovei – Laura, Pamela Iobaji – Mara, Alin Oprea – Ispas, Alexandru Conovaru – Dinu, Mara Bugarin – ANA, Serban Lazarovici – Sorin, Vlad Ivanov – Biris, Mihai Călin – tatăl Anei, Andreea Bibiri – mama Anei, Alina Brezunteanu – mama lui Sorin.

Cristian Mungiu, din nou în finală la Cannes

Regizorul român premiat în 2007 la Cannes cu Palme dʼor pentru pelicula 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (distinsă și cu Premiul FIPRESCI), cu alte nominalizări la diferitele secțiuni ale festivalului de-a lungul anilor și cu alte două premii (Cel mai bun regizor – Bacalaureat, 2016, Cel mai bun scenariu – După dealuri, 2012), a concurat anul acesta producția R.M.N., o dramă despre reacția umană în față necunoscutului, o analiză a modului în care îi percepem pe ceilalți și a perspectivei personale într-un viitor nesigur. Îi regăsim în film pe actorii Marin Grigore, Judith State, Macrina Barladeanu, Orsolya Moldován și Rácz Endre, pentru a oferi doar câteva nume din distribuție. Cinematografie – Tudor Vladimir Panduru, decor – Simona Pădurețu, editor -Mircea Olteanu, sunet-Olivier DO HUU.

R.M.N. va fi proiectat în premieră la Cluj în data de 4 iunie, la Cinema ARTA începând cu ora 17.00 și la Cinema Victoria de la ora 18.00, în prezența regizorului și a echipei. Evenimentul de la Cinema Victoria are loc în cadrul Festivalului de Film Francez ediția cu numărul 26 (Cluj-Napoca-2-5 iunie 2022), cel mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naționale, se anunță în comunicatul remis presei.

Iulia GHIDIU

Sursă foto: Valery Hache

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut