Fenomenul violenței domestice – în creștere, pe teritoriul țării noastre

Peste 10.000 de români se protejează de violența domestică și folosesc activ aplicația Bright Sky RO. De la lansare și până în prezent, aplicația a fost utilizată de aproape 32.000 de ori, de românii care sunt victime ale violenței domestice sau de către cei care aleg să raporteze astfel de situații. Cea mai utilizată din cadrul aplicației este secțiunea în care sunt explicate formele de abuz.

Fenomenul violenței domestice rămâne în creștere pe teritoriul țării noastre, în perioada ianuarie – septembrie 2022, în România fiind emise 9.771 de ordine de protecție provizorii, cu 20% mai multe față de primele 9 luni ale anului trecut, arată datele Poliției Române.

Bright Sky RO este singurul instrument digital gratuit care vine în sprijinul victimelor violenței domestice din România. Aplicația fost lansată de Fundația Vodafone România, în parteneriat cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității), Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania, în luna mai 2020.

De la momentul lansării, aplicația a fost descărcată pe 10.544 de terminale, având în acest moment 10.000 de utilizatori unici – victimele directe ale abuzurilor, dar și cei care cunosc un astfel de caz și caută sprijin, vor să se informeze.

Potrivit datelor furnizate de Poliția Română, din mai 2020 și până în prezent, Bright Sky RO a fost folosită de 31.689 de ori. Cele mai accesate funcții ale aplicației sunt: ghidurile – cu 13.265 de accesări (cea mai utilizată rubrică din această secțiune fiind ghidul despre formele de abuz și cum le recunoaștem, cu 3.690 de accesări); chestionarul de evaluare a siguranței într-o relație – 11.138 de accesări; funcția de căutare a celui mai apropiat serviciu de asistență și suport – 4.608 accesări.

„Prevenirea violenței domestice constituie o prioritate a Poliției Române. Aplicația Bright Sky RO oferă informații utile atât victimelor, cât și specialiștilor în domeniu. În plus, aceasta permite stocarea și protejarea probelor, în eventualitatea unui viitor demers juridic. Recomandările preventive vizează toate formele de abuz și sunt ușor de accesat pentru toți cei care vor să ajute sau să iasă dintr-o situație de risc”, declară, într-un comunicat remis ziarului Făclia, comisar-șef de poliție Stănică Sorin, directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Bright Sky RO permite apeluri rapide către servicii de asistență. De la lansare, 319 persoane au sunat la 112 și au găsit sprijin, direct prin intermediul aplicației. Funcția „Jurnalul meu”, prin care pot fi trimise poze, video-uri sau fișiere audio în mod sigur, fără riscul de a fi vizualizate de alte persoane, a fost utilizată de 637 de ori. Materialele încărcate aici pot să fie folosite ulterior, ca dovezi, pentru a documenta abuzurile în fața organelor de anchetă sau în instanțele de judecată.

Potrivit datelor Poliției Române, la nivelul țării noastre, în primele 9 luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor din sfera violenței domestice o au faptele de „lovire sau alte violențe” – 63%, urmate de ,,amenințare” – 12% și „abandon de familie” – 10%.

Bright Sky Ro este disponibilă, gratuit,  în App Store și Google Play Store, în limbile română, engleză și maghiară.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut