„Fata din spatele cortinei –  un război al reciprocităților”

Scriitorul Adrian Melicovici și – a lansat recent la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca romanul „Fata din spatele cortinei”, apărut la editura Ecou Transilvan, cartea cu numărul 10 din creația sa de până la acest moment. Originar din Moreni, județul Dâmbovița, stabilit în Italia de 11 ani, se întoarce în țară și ne aduce în atenție o poveste captivantă, al cărei personaj principal vine de pe meleaguri autohtone, mai exact din Feleacu. Un detaliu emoționant în cadrul lansării a fost reprezentat de însăși prezența protagonistei.

„Adrian Melicovici este un romancier care își sporește calitățile scriitoricești de la volum la volum, Fata din spatele cortinei fiind, probabil, cea mai complexă carte a sa de până acum. Firul narativ ascunde nenumărate detalii care fac deliciul unei lecturi dintr-o suflare, cititorul nedorind să lase cartea din mâini până când va afla care este deznodământul acestei povești, înainte de toate, de dragoste, apoi, de luptă cu destinul. Autorul schimbă regulile unei iubiri aparent platonice dintre cele două personaje principale, Alesia, fata din Feleacu, care ascunde o suferință, cu zâmbetul pe chip și cu seninătatea femeii care și-a găsit liniștea în iubirea și iertarea semenilor, și bărbatul care o iubește iremediabil, însăși vocea auctorială.

Simplitatea aparentă a stilului scriiturii lui Adrian Melicovici ascunde o puternică expresivitate care face cititorii să empatizeze atât de adânc cu personajele în a căror viață a intrat și din a căror viață face parte, încât vor simți ei înșiși fiecare tresărire, fiecare renunțare, fiecare spaimă și fior al iubirii, uneori doar simțite, nerostite, dintre cei doi protagoniști.

Faptul că povestea este țesută după frânturi din realitate, că Alesia chiar trăiește cu adevărat, că Grig nu este doar vocea narativă, ci este chiar țesătorul care împletește cele două lumi – realitatea cotidiană și firul roșu al romanului – face acest volum și mai puternic, și mai rezonant în fiecare dintre noi”, mărturisește Nadia Fărcaș, editor.

„În anul 2016, Alexandra a citit romanul Lanțuri, pe care l-am lansat la penitenciarul Mărgineni, i-a plăcut foarte mult romanul, care a afectat-o pe plan personal într-o anumită măsură, iar din acel moment a spus că eu voi fi scriitorul ei preferat și că își dorește să aibă toate cărțile mele. Alexandra a devenit prietenă cu partenera mea de viață, care a invitat-o la noi într-o vizită în Italia. După ce a plecat, eu am descoperit că are o problemă personală foarte serioasă, mi-a plăcut foarte mult de ea și așa am început să scriu un articol despre ea pe blogul meu personal, intitulat Fata din spatele cortinei, după care mi-a venit ideea să scriu un roman cu același nume, inspirat tot de ea. Au urmat peste 500 de ore de discuții online, unde mi-a relatat probleme din viața ei personală, iar eu în carte am inventat o poveste de dragoste. Cartea este scrisă astfel încât nu știi dacă ești în vis sau în realitate. Este un roman în care are loc un război al caracterelor, al orgoliilor, al capriciilor, un război al bătăliilor interioare, al viselor, al tuturor stărilor noastre sufletești, mai mult sau mai puțin frumoase, sau de respingere / aprobare a provocării din fața ta, un război al reciprocităților. Nu lipsește nici starea inspirată de studiul metafizicii. Dialogurile în mare parte au fost reale, au fost redate. Alături de Alexandra (Alesia în roman), mai sunt și alte personaje reale în acest volum. Sunt sigur că această carte va ajunge bestseller nu doar datorită posibilei ei valori literare, dar mai ales datorită editorului Nadia Fărcaș. Sper să continue colaborarea noastră”, a declarat pentru cotidianul Făclia romancierul Adrian Melicovici.

Iulia GHIDIU

Foto: Camelia Hodiș

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut