Expoziție: O istorie a Crăciunului la Cluj

„Christmas (Hi)Story. O istorie a Crăciunului la Cluj” este un proiect inițiat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, care încearcă să recupereze o parte din istoria acestei sărbători, „pentru bucuria tuturor clujenilor”.

„Care este povestea nașterii lui Iisus? Când s-a stabilit această dată? Când a apărut primul brad? Ce semnifică ornamentele? Care este originea lui Moș Crăciun? Cine sunt Moș Nicolae, Mikulás, Moș Crăciun, Christkind, Jézuska, Angyalka și Moș Gerilă? De ce colindăm? De ce mergem cu Steaua sau cu Viflaimul? Cum a fost pe timp de război? Dar în comunism? Cum a fost, Crăciunul, de-a lungul anilor, în Cluj?

Crăciunul, sărbătoarea speranței și a familiei, nu a fost mereu celebrată așa cum o facem noi acum. Diversitatea etnică, confesională și culturală a Transilvaniei face ca aici fiul lui Dumnezeu să se numească Iisus, Isus, Cristos, Hristos, Jézus Krisztus, Jesus Christus și, mai nou, Jesus Christ. Dar, atât pentru ortodocși, cât și pentru greco-catolici, catolici, luterani, calviniști, unitarieni și neo-protestanți, Sărbătoarea Nașterii Domnului, Crăciunul, Karácsony sau Weihnachten, este la fel de importantă. Povestea nașterii unui Mântuitor pentru omenire, într-o iesle din îndepărtatul Bethleem, a colindat toate colțurile lumii și, de-a lungul istoriei, a primit accente specifice și s-a îmbogățit cu noi și noi semnificații” – spun inițiatorii proiectului.

Proiectul este „povestea Crăciunului, spusă dintr-o perspectivă istorică”. „Dar, tocmai pentru că nu este nici singura perspectivă valabilă și nici istoria completă a acestei sărbători, spunem că e doar o istorie, adică una dintre cele mai multe care ar putea fi valabile. Și, pentru că se îmbină și cu elementele de legendă, i-am dat aerul jucăuș de (hi)story, un concept care se înscrie undeva între poveste și istorie. Imaginea aleasă ca și key-visual reprezintă, de fapt, «cutia cu amintiri», cu poze de familie sau cu postcard-uri, pe care fiecare dintre noi o avem pe undeva, pe acasă. Fiecare dintre noi are istoria propriilor crăciunuri trăite în familie, dar un oraș cuprinde toate aceste istorii. De aceea, alegem frânturi din mai multe colecții sau istorii personale și compunem, pentru public, una dintre posibilele istorii ale orașului.” – precizează Geanina Simion, șef Secție PR, Comunicare & Educație MNIT și coordonator concept expoziție.

Imaginea de pe cutie reprezintă, de fapt, o carte poștală color din colecția MNIT, care prezintă patru militari scriind urări cu ocazia Crăciunului, în jurul unui brad împodobit cu lumânări. „Imaginea este idilică și are un evident conținut propagandistic, cu scopul de a transmite celor de acasă un mesaj pozitiv și reconfortant care să mascheze realitatea sordidă a războiului. Este semnificativă în special pentru mesajul de pe verso, unde, într-o corespondență trimisă Mariei Cozma din Apahida, soțul său îi scrie de pe front cea mai importantă veste din acele vremuri de război: «Salutare. Mai întâi de toate vei ști căci eu, Gheorghe, sunt în viață. Poftim tot bine ție, Marie, și la copilași, la Janos. Iar asta dă-i-o la Gheorghe să și-o puie în carte. Salutare». Gheorghe Cozma era încorporat în armata austro-ungară, în Regimentul de infanterie nr. 51 „von Boroevic”, și a expediat cartea poștală în 29 decembrie 1916. Am considerat că acest mesaj, privit ca un semn de viață, subliniază ceea ce este, până la urmă, cel mai important, indiferent de timpuri: triumful vieții” – spune Geanina Simion.

Expoziția va fi accesibilă publicului începând din 23 decembrie, pe instalația ”10×10” de pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca.

În paralel, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei este în continuare deschis publicului, cu expozițiile ”LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România” și cu expoziția „Incursiuni dacice în spațiul virtual”, într-o versiune actualizată. Orarul de vizitare a expozițiilor este de marți până duminică, între orele 10:00 – 17:00, iar în zilele de 24 și 31 decembrie, până la ora 16:00.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut