Expoziție de mozaic din medicamente și capsule expirate

 

Luni am avut privilegiul de a participa la un eveniment deosebit, vernisajul expoziției „Speranța în vremuri grele” a artistei și medicului Eleni Ioannidou la Turnul Croitorilor. Această expoziție remarcabilă prezintă un mozaic inovator, realizat din medicamente și capsule expirate și reprezintă o premieră artistică în Cluj-Napoca.

Eleni Ioannidou, pe lângă faptul că este medic internist și specialist în boli infecțioase în Rethymno, Grecia, se dedică și artei în timpul liber. În trecut, pasiunea sa era pictura pe diverse suporturi, dar acum 5 ani, lucrând cu persoane care nu aveau asigurare medicală, a intrat în contact cu numeroase medicamente. Observând frumusețea și elementul estetic al acestora, a descoperit o nouă perspectivă artistică. În contextul pandemiei, având dorința de a contribui la deciziile colective ale populației, precum purtarea măștii, Eleni a creat un mozaic impactant despre importanța acestei practici și l-a expus la spital. Acesta a fost momentul de debut al unei călătorii artistice fascinante. Lucrările expuse în expoziție reprezintă o simbioză inedită între medicină, viață și artă, cu un accent deosebit pe promovarea sănătății și succesului vieții în fața bolii.

Oana Pop, organizatoarea evenimentului, a subliniat și caracterul ecologic al expoziției, deoarece materia primă folosită de artistă – pastilele – este toxică pentru mediul înconjurător. Această tehnică de a transforma deșeurile în artă devine din ce în ce mai populară și încurajează reciclarea și reducerea risipei.

Analizând cu atenție creațiile lui Eleni Ioannidou, am fost de acord cu observația Oanei Pop privind puternica expresivitate conferită de această tehnică, asemănătoare picturilor realizate de artiștii pointiliști. M-au impresionat lucrările care tratează teme precum donarea de sânge sau de organe, relațiile interfamiliale și demența. Titlurile creațiilor artistice sunt foarte sugestive, surprinzând chintesența mozaicurilor și sunt însoțite de descrieri evocatoare. De exemplu, un mozaic despre donarea de organe se intitulează Am fost cineva, acum sunt parte din altcineva/ I was somebody, now I am part of someone else, iar un altul, ce ilustrează povara demenței se numește Tu nu-ți amintești, eu nu uit/ You don’t remember, I don’t forget.

Așadar, expoziția de mozaicuri a lui Eleni Ioannidou este o oportunitate de a ne conecta la sensibilitatea și fragilitatea noastră comună, oferindu-ne un cadru în care să explorăm și să apreciem diversitatea experiențelor umane și puterea artei de a ne uni și a ne inspira în vremuri grele. Cuvintele Oanei Pop descriu cel mai bine arta lui Eleni ca fiind „o despuiere a suflteului și așezarea lui pe o masă”. Expoziția va fi deschisă la Turnul Croitorilor până în 2 iulie.

 

 

Mara Alexia MUNTEAN

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut