Expoziție comemorativă: Gazdáné Olosz Ella – Povestea unei artiste textiliste de excepție

 

Muzeul de Artă Cluj-Napoca deschide porțile către o incursiune fascinantă în universul artistic al celei care a fost Gazdáné Olosz Ella. În perioada 14-27 august 2023, muzeul găzduiește o expoziție comemorativă dedicată acestei artiste textiliste de marcă, a cărei amprentă a rămas vie în peisajul artistic transilvănean.

Expoziția își propune să omagieze talentul și contribuția artistică remarcabilă a lui Gazdáné Olosz Ella (1937-1993), o personalitate ce a conturat peisajul artistic al vremii. Născută în 1937, în Teliu, județul Brașov, artista și-a început parcursul la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” în anul 1955, unde și-a dezvoltat abilitățile în sfera textilă și a artei decorative, obținând diploma în 1961. Legătura profundă cu arta textilă a fost înrădăcinată în familia sa, mama sa fiind la rândul ei o figură activă în acest domeniu.

Profesorii săi din perioada studiilor, precum Ciupe Mária Sarolta, Mohy Sándor (profesor de pictură), Szervátiusz Jenő (profesor de sculptură) și Debreczeni László (profesor de desen decorativ), au influențat în mod semnificativ evoluția sa artistică. Un rol deosebit în formarea sa a avut și Szentimrei Judit, care a deschis ușile către lumea artei populare. După absolvire, Gazdáné Olosz Ella a devenit profesoară de desen și lucru manual la Liceul Bethlen Gábor din Aiud în perioada 1961-1964, și apoi a preluat catedra de desen în Covasna între anii 1964 și 1990.

Anii ’70 au adus cu ei călătorii de studiu în Europa de Vest (Franța, Italia, Anglia, Spania, Elveția și RFG), dar și în țări din Orientul Mijlociu precum Turcia, Siria, Egipt, Iran, Irak, Pakistan, Afganistan, Turkmenistan și Uzbekistan, alături de URSS. Aceste experiențe au devenit o sursă inestimabilă de inspirație pentru creațiile sale ulterioare, iar în anii ’80 a împărtășit cunoștințele dobândite în cadrul prelegerilor despre aceste destinații.

În calitate de redactor grafic al revistei Az Ige din 1990 și fondatoare a Asociației Culturale Kőrösi Csoma Sándor, Gazdáné Olosz Ella a continuat să își rafineze abilitățile și să împărtășească pasiunea sa pentru artă cu comunitatea din jur.

Expoziția organizată de Muzeul de Artă Cluj-Napoca oferă o oportunitate unică de a descoperi opera de excepție a artistei. Multe dintre creațiile sale semnificative, păstrate în cadrul familiei, vor fi expuse în cadrul acestei expoziții speciale, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

„Îmi doresc ca prin intermediul artei mele să creez o sinteză monumentală între arhaic și modern, între est și vest, între țesuturile populare și tapiseriile goblen”, a mărturisit artista într-o notă rămasă în urma sa. O adevărată călătorie vizuală în trecut și prezent, în lumea artei populare și în dialogul dintre culturi, expoziția ilustrează eforturile lui Gazdáné Olosz Ella de a transmite „șocul simplității” prin operele sale.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut