Expoziția „Viața și alte întâmplări neașteptate” a artistei Adriana Elian la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Muzeul de Artă Cluj-Napoca anunță deschiderea expoziției „Viața și alte întâmplări neașteptate” a renumitei artiste Adriana Elian. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 11-28 iulie 2024, iar vernisajul va avea loc joi, 11 iulie, de la ora 18:00.

Evenimentul de deschidere va beneficia de prezența unor personalități marcante din lumea artistică și academică. Prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca, va deschide oficial vernisajul, alături de Adriana Elian, artist vizual, și dr. Dan Breaz, curatorul expoziției. Aceștia vor oferi publicului o perspectivă asupra semnificațiilor și contextului creației artistei.

Adriana Elian, absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj și fost cadru didactic la Secția de Grafică a Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, este în prezent un artist freelancer cu un palmares impresionant. Cu peste 25 de expoziții personale și numeroase participări la expoziții de grup, workshop-uri și performance-uri, Adriana Elian a captivat publicul național și internațional prin viziunea sa artistică distinctivă. Opera sa a fost recunoscută prin premii importante, cum ar fi Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România (1995, 2001), Premiul Bienalei de Pictură de la Arad (2011) și mențiunea „Eurobarometru vizual” CIAC și Comisia Uniunii Europene (2005).

Revenind la Muzeul de Artă Cluj-Napoca după 17 ani de la ultima sa expoziție personală, Adriana Elian propune o selecție care se concentrează în special pe lucrările realizate în ultimii șapte ani. Expoziția, intitulată sugestiv „Viața și alte întâmplări neașteptate”, pune în valoare consistența barochizantă a materiei picturale și rafinamentul senzorial al mesajelor sale vizuale.

Curatorul expoziției, dr. Dan Breaz, a conceput această expoziție pentru a evidenția dramatismul unei viziuni artistice necomplezente asupra vieții. Lucrările Adrianei Elian se remarcă printr-un existentialism vizual care explorează adevăruri grave și nemărturisite, dar și printr-un simț liric al transfigurării imaginii. De la primele serii din anii ’90 și până în prezent, artista a demonstrat o libertate interioară debordantă, creând un univers vizual hipercromatic și energic, ce transcende narațiunea proprie pentru a accentua subtextele imaginii.

În creația Adrianei Elian, se evidențiază siguranța formulărilor sale vizuale și fidelitatea față de fluiditatea subiectelor plastice izvorâte din propriul rezervor fantasmatic. Opera sa este o comunicare sinceră cu sinele, devenind astfel o instanță critică independentă față de înregimentarea ideologică. Pictura sa reflectă o perspectivă senzual-feminină asupra corporalității și mediului, respingând stereotipurile de gândire impuse de-a lungul timpului asupra percepției femininului. Intim legată de temele mentalului contemporan, Adriana Elian se distinge printr-o pictură care se poziționează ferm în afara mimetismului generațional, explorând transfigurările picturale insolite și metaforele vizuale cu o minuțiozitate ce amintește de spiritul anilor 2000.

Expoziția „Viața și alte întâmplări neașteptate” va fi deschisă publicului în perioada 11-28 iulie 2024. Vizitatorii sunt așteptați de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 17:00.

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut