Exploziile din Ucraina au dus la o explozie a prețului la aur și cereale

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat recent Raportul privind evoluția pieței de capital în 2021, analiză care surprinde și aspecte de actualitate privind modul în care au reacționat piețele de capital și de mărfuri, în contextul războiului din Ucraina.

Războiul din Ucraina a alimentat interesul investitorilor pentru aur, acest activ fiind considerat o investiţie sigură în perioadele de incertitudine politică şi financiară. Astfel, de la începutul războiului, cotația aurului a înregistrat creșteri susținute. La sfârșitul lunii martie a anului în curs, aurul se tranzacționa la un preț de 1.941,15 dolari pe uncie, cu 20% peste valoarea de la începutul pandemiei (martie 2020).

Evident, aceste creșteri au fost resimțite și în România. Dacă în prima săptămână din luna ianuarie a acestui an cotația publicată de Banca Națională a României era de 255,7018 lei/gram aur, în 24 fabruarie (prima zi a războiului din Ucraina) aceasta ajunsese deja la 265,4617 lei/gram aur, pentru ca, la începutul acestei săptămâni, cotația să fie de 283,5402 lei/gram aur. După cum se poate observa, în mai puțin de 4 luni, aurul s-a scumpit cu 27,8384 lei/gram.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina are un impact negativ și asupra piețelor mondiale de cereale și energie, ceea ce s-a reflectat deja în creșterea prețurilor la alimente, cele mai afectate fiind țările în curs de dezvoltare dependente de importurile de alimente. Din cauuza întreruperii exporturilor din Ucraina și Rusia din cauza războiului, la finalul lunii martie 2022, prețurile la grâu și porumb au crescut la bursele internaționale, cel la porumb ajungând la maximul ultimilor 9 ani. Reaminrim că Rusia și Ucraina dețin 30% din comerțul mondial cu grâu și 20% din cel de porumb.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut