Eveniment online: Actualitatea patrimoniului științific și de explorare al lui Emil G. Racoviță

Specialiști din domeniile explorărilor antarctice, biologiei marine, biospeologiei, speologiei și astrobiologiei vor face prezentări inedite în contextul plurivalenței moștenirii lăsate de savantul Emil G. Racoviță, în cadrul evenimentului online „The Timeless Science and Exploration Legacy of Emil G. Racoviță”, organizat de Fundația pentru Știință și Explorarea Mediilor Extreme – Emil G. Racoviță, sub egida Universității Babeș-Bolyai și a Academiei Române.

Evenimentul se va desfășura joi, 17 noiembrie, de la ora 15:00, în limba engleză și va fi transmis online pe canalul de youtube https://www.youtube.com/channel/UCQlrz7oSFbyjj3f6C_5Vngg.

„Emil G. Racoviță s-a născut la Iași, în 15 noiembrie 1868. Renumele său mondial este legat de explorarea Sudului polar, fondarea biospeologiei, înființarea primului institut de speologie din lume, studiul evoluției speciilor, precum și aducerea științei și cunoașterii către oameni. A fost unul din fondatorii învățământului modern din România, participând, din 1920, la dezvoltarea Universității din Cluj de pe pozițiile de cercetător, profesor și rector. Membru și președinte al Academiei Române, de pe poziția unuia dintre cei mai de seamă biologi ai României, Emil G. Racoviță a elaborat o teorie proprie a evoluției lumii vii, subliniind influența majoră pe care mediul artificial al omului îl joacă în declanșarea crizelor ecologice.

Personalitatea lui Emil Racoviță este o sursă de inspirație pentru atragerea tinerilor spre zona de cercetare și de științe, pentru colaborarea internațională, revigorarea expedițiilor științifice și explorarea mediilor extreme și necunoscute.

Este remarcabil «testamentul» lui Emil G. Racoviță prin care lasă «averea culeasă timp de patruzeci de ani prin nouă țări și nouă mări, de la atâtea vietăți ce am căutat, urmărit și cercetat cu dor și drag, de acea adunată din mii de cărți și mii de întâmplări auzite sau trăite, avere numai în foarte mică parte pusă in slove. Această avere aș vrea eu, care n-am fost altceva în viața mea decât student și profesor, adică numai un universitar, și care nici nu vreau să fiu altăceva, aș vrea, zic, s-o las moștenire băieților și fetelor patriei noastre. Nu-i te miri ce bogăție, dar mie în viață mi-a priit bine și de aceea le-o ofer cu încredere, în inventarul următor: Iubire de patrie și de grai românesc; Dragoste de Știință; Încredere desăvârșită în metodele științifice; Curagiu civic de a spune adevărul totdeauna și în orice loc; În sfârșit, optimism netulburat izvorât din credința că la urma urmei tot n-o fi omenirea de azi așa de proastă, ca să-și sape singură groapa».

A trecut în neființă pe data de 19 noiembrie 1947, fiind înmormântat cu funeralii naționale organizate de Universitatea din Cluj, în spiritul propriului discurs evoluționist: «Pe scara fără sfârșit a vremurilor, încet-încet trudește omenirea, când trasă în jos spre întuneric de superstițiile ignoranței, când trasă în sus spre lumină de adevărurile științei… A ști sau a nu ști, aceasta e întrebarea! Căci a nu ști înseamnă: superstiții, egoism orb, concurență sălbatecă, neînțelegere, dușmănire, război, foamete, prăpăd. A ști înseamnă pentru omenire: organizare temeinică, activitate rațională, cooperatism, solidaritate, evoluție pașnică. A ști înseamnă pentru om: a-și trăi timpul de a fi cu mulțumire și a aștepta clipa de a nu fi cu seninătate»” – amintește, într-un comunicat, organizatorul evenimentului.

Evenimentul promovează misiunea și obiectivele Academiei Române de a realiza programe de valoare pentru cultura și știința românească și de a contribui la păstrarea și valorizarea patrimoniului științific, educațional și cultural al României.

„Chiar dacă evenimentul este susținut de cercetători de marcă, el se adresează, prin conținut, în egală măsură, liceenilor, adolescenților, studenților, cercetătorilor, profesorilor de liceu și universitarilor, cercetătorilor, mediului academic, publicului doritor de cunoașterea și protejarea naturii, doritorilor de explorări extreme ce țin de lumea peșterilor, a ghețarilor, de mediul marin sau universul cosmic” – precizează acad. Octavian Popescu, președinte al Fundației pentru Știință și Explorare Medii Extreme – Emil G. Racoviță.

Fundația a fost înființată sub egida Universității Babeș-Bolyai, conferită de Consiliul de Administrație al acesteia „ca omagiu adus lui Emil G. Racoviță, pentru a întări și dezvolta poziționarea academică internațională a savantului și a domeniului fondat de acesta” și a primit egida Academiei Române conferită prin hotărârea Prezidiului Academiei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut